Lecsó galuskával

2011-05-17

sponsored links


A paprika és a paradicsom mindig nyerõ páros. Kevés olyan zöldség van, amely olyan sokféleképpen használható fel, mint a paprika és a paradicsom. A magyar konyhában, így az én konyhámban is a legkedveltebbek közé tartozik.
A paradicsom Amerika felfedezése után jelent meg nálunk Európában. Az új földrészen járt tengerészek elõször hazájukba Spanyolországba hozták el, majd innen Portugálián és Itálián át indult Európa többi tájaira. Manapság már elképzelhetetlen az egészséges étkezés nélküle, legyen az a finom lecsó és sok más étel képében. Egész évben elérhetõ, de  a nyár végén a napérlelte szabadföldi paradicsom az igazán finom.
A paprikát meg különösen jellegzetesen magyar növénynek tartjuk és tartják szerte a világban, különösen az ide látogató külföldiek, és keresik a "gulasch, paprikasch" ételeket.

De a paprika sem õsi magyar növény. Õshazája Mexikó, innen jutott el Amerika melegebb éghajlatú országaiba, majd az Újvilág felfedezése után Európába és Ázsiába. Spanyolországban már 1493-ban feljegyezték, hogy Kolombusz olyan borsot hozott magával, amely csípõsebb a kaukázusinál. Magyarországon valószínûleg Széchy Mária (1610-1679) Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg, de hosszú idõ kellett a folyamatos termesztéséhez, ami a 18. század közepén indult el. Annyira meghonosodott nálunk, hogy még a kalocsai népmûvészet motívumai közé is bekerült. Amikor én a mézeskalács szívekre kalocsai motívumokat írókázok, én is használom a paprika motívumot.

Hozzávalók:...

Folytats a blogon ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2011/05...

sponsored links

Keres?s