Mentás turmix
sponsored links
A menta igazán régóta kísérõje az embernek. Az ókori egyiptomiak és a perzsák nemcsak ismerték, hanem valósznû, hogy termesztették is. A görögök a "kedves szagú" nevet adták a mentának, illatosítottak vele. Ovidius Metamorphosisében azt olvashatjuk, hogy a menta a vendégszeretet jelképe. Súroltak vele tálalóasztalokat az illata miatt, de ma már tudjuk, hogy ezzel együtt fertõtlenítettek is. Nevét egy nimfától kapta (Menthe, Mynthe). A szépséges nimfába beleszeretett az alvilág istene Hades. A felesége Persephone ezt nem tûrte és mérgében illatos növénnyé változtatta a szép nimfát. Pylos városa melletti hegynek ma is Mynthe a neve, és illatfelhõbe borítja a lejtõin sûrûn burjánzó szagos növény a menta.. A görögök mentalevelet rágcsáltak, hogy jó illatú legyen a lehelletük. Ma ezért készülnek a mentolos fogkrémek, szájvizek, cukorkák.
Lippai János 1664-ben a Posoni kert címû könyvében - ez az elsõ magyar nyelvû kertészeti mû - nagyon sok jó tulajdonságáról ír pl. megoltalmazza a sajtokat a rothadástól, a tej sem alszik meg ha néhány menta levelet teszünk bele stb.
A rómaiak már mártásokat, borokat ízesítettek vele. Készülhet belõle szirup, ecet, olaj, szörp. A menta illik a bárányhoz, halételekhez, csirkéhez marhahúshoz, sonkához, ragukhoz, pácokhoz. A zöldségek közül a káposztához, zöldbabhoz, lencséhez, borsóhoz, burgonyához, spenóthoz és paradicsomhoz. A sûrû, édes és fûszeres indiai mártás a chutney is mentával készül. Vajat is ízesíthetünk vele.
Hozzávalók: 2 adag...