Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
Halas, herkentyûs ételek
sponsored links
Skót reggeli: füstölt lazac krumplilepényen, rántottaágyonA skót reggelirõl mint sokaknak, elsõként nekem is a black puddinggal és haggis-zel kiegészített angol reggeli (vagyis így együtt a skót felföldi) ugrik be, pedig van ám arrafelé egy ennél jóval könnyebb, hús helyett füstölt hallal készülõ napindító is, ami hasznos lehet, ha még ebédelni is szeretnénk ... |
Tovbb... |
Variációk sütõben sült pontyra - Mediterrán és tejfölös-citromos pontyszeletek burgonyával sütveEgyelõre nincs sok pontyrecept a Tarka Bárkán, ennek pedig az egyetlen oka, hogy nálunk szinte beszerezhetetlen. Üzletben egyáltalán nem kapható, az olasz horgásznak pedig eszébe sem jut hazavinni a véletlenül horogra akadt zsákmányt. Eddig tehát legkedvesebb gasztroblogger ismerõseinkkel fõztünk belõle halászlevet ... |
Tovbb... |
Szerelemszínû lazackaland |
Tovbb... |
Hal vacsoraA tilápia a tengeri sügérfélék családjába tartozik; Afrika, Dél-Amerika és Ázsia trópusi vizeiben honos. Több mint 600 alfajtája létezik, melyek nagy része növényevõ. Méretük akár 1 méter is lehet, a súlyuk pedig elérheti a 5-6 kilót is. Gyorsan növekszenek, fejlõdnek; ezért ami hozzánk eljut (általában fagyasztva) az ... |
Tovbb... |
Makréla olívaolajbanJó, megígérem, nem lesz több marinált halas recept – az idén. Hálás téma, nem tehetek róla, az egyik kedvencem! Arról nem is beszélve, hogy ha valaki az ünnepek alatt nem tud órákig a tûzhely mellett állni, különösen jól jöhetnek az elõre elkészíthetõ (hal)ételek, mint pl. ez a mandulás-alma balzsamos marinált szardínia vagy ez a ... |
Tovbb... |
Bacalhau - Bruxa - avagy így készítik a boszorkányok a tõkehalatSzép számmal szerepelnek már portugál receptek itt a blogon, azon belül is talán a tõkehalas receptek vannak túlnyomó részben. Ezt a statisztikát megerõsítve, most is egy ilyen receptet mutatok, ami nem más, mint egy burgonyás-kolbászos-hagymás rakott tõkehal, eredeti nevén ... |
Tovbb... |
K2.A kérdés a következõ volt: lehet-e helyettesíteni - azt a drága, viszonylag nehezen beszerezhetõ, és hogy kell megfõzni, és milyet kell venni, és abból mennyi kell, hogy egyen is valamit az ember... - kagylót, konzervvel? Véleményem szerint bizonyos ... |
Tovbb... |
Mandulás-alma balzsamos marinált sült szardíniaA világhíres velencei fogásról, a “sarde in saòr”-ról néhány nappal ezelõtt írtam ITT. Az igazság az, hogy rengeteg alkalommal készítettem már, és egyszerûen nem tudjuk megunni. Néha egy-két hozzávalót megváltoztatok: hol diót adok hozzá és muskotályos ecetet, hol a fenyõmagos-mazsolás verzió ... |
Tovbb... |
Harcsa hagymás mártásbanA recept a decemberi Kifõztükben jelent meg. A hal karácsonykor (is) kedvelt fogás, ez is nagyon finomra sikeredett:) Hozzávalók 2 személyre: ... |
Tovbb... |
Vénuszkagylós-paradicsomos spagettiA nagy ünnepi készülõdésben, az itteni ragyogó napsütésben, és az elsõ otthoni nagy hóesés hallatán eszembe jutott valami…valami, ami az idén hihetetlenül édesre, zamatosra sikerült: igen, az üvegbe zárt nyár, a legfinomabb olasz paradicsomszósz, amelybõl még egy üveget sem nyitottunk ki, mióta a ... |
Tovbb... |
Paradicsomos lazac rukkolás rizságyon |
Tovbb... |
A világ hallevesei XXIII. - Magyarország VIII. Sobri-féle bajai halászléVéletlenül derült ki, hogy Annamarit, a Rozmaring és Csokoládé blog szerzõjét aki nem mellesleg kiváló ismerõje az olasz konyhának, családi szálak fûzik Bajához. Mivel a Tarka Bárka A világ hallevesei sorozatából még hiányzik a bajai halászlé receptje, azonnal lecsaptam a lehetõségre. Felsõ-tiszai lévén, a bajai ... |
Tovbb... |
Garnéla pirítóson zöld fûszeres sajtkrémmel és taggiai olajbogyóvalGondolkodom egy ideje, hogy publikáljam-e ezt a receptet, aztán azt mondtam: “Miért ne? Ezek az egyszerûen elkészíthetõ apró falatok olyan jól mutatnak az ünnepi (akár karácsonyi, akár szilveszteri asztalon), hogy kár lenne, ha másnak nem jutna eszébe valami hasonlót készíteni”. Szóval tessék. Csak egy ... |
Tovbb... |
Tengeri herkenytûs melegszendvicsGyermekeim imádják a tengeri herkentyûket, én kevésbé. Bármikor képesek megenni, és majdnem minden alkalommal összevesznek azon, hogy kinek jusson több belõle. Igaz, ritkábban is vásárolok belõle, ezért nekik kuriózumnak számít. Ebbõl a szendvicsbõl egy szeletet ettem, a többit ketten ... |
Tovbb... |
Narancsos aranydurbincs filé fõtt póréhagymávalNarancsos aranydurbincs filé fõtt póréhagymával Hozzávalók 2 fõre: 2 közepes aranydurbincs filé (így kell aranydurbincsot filézni), 1 narancs frissen facsart leve, fehérborecet, 2 babérlevél, vaj, 5-6 bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen õrölt feketebors, egy kevés frissen õrölt ... |
Tovbb... |
Étel a Bárkán túl - halétel válogatás magyar gasztroblogokból 2012. novemberElérkeztünk az Élet a Bárkán túl sorozatunk (amit közben Éva javaslatára “Étel a Bárkán túl”-ra kereszteltünk) második részéhez, amiben a novemberi kínálatból szemezgetek – megjegyzem, sokkal, de sokkal könnyebb dolgom volt, mint októberben és ennek nagyon örülök! Mivel itt a Bárkán már mindannyian ... |
Tovbb... |
Grilezett lazacfilé mángold ágyon, sült csiperkegombával, édeskrumplival, és sárgarépávalNévnapomat követõen úgy gondoltam, hogy egy finomsággal kényeztetetem magam, s ezt készítettem magamnak. Hozzávalók : |
Tovbb... |
Ad hoc fõzésÚjra elõtérbe kerülnek mostanában a hétköznapi rohanósok. Amikor csak 15-30 perc áll rendelkezésemre, hogy az ebédet elkészítsem. És persze, mivel nem is tervezek elõre, ezért ad hoc kell kitalálni a menüt a hûtõben fellelhetõ alapanyagokból. Ez persze azt hozza magával, hogy néha a teljesen ... |
Tovbb... |
Vajastésztában sült lazac zöldfûszeres házi majonézzelMondjuk, hogy ez egy karácsonyi menüjavaslat, kekszek helyett, mert ahogy most kinéz, advent második vasárnapja után tudok hozzájuk férni, mert elutazom megint, ide :).Lehet hogy lesz egy-két idõzített poszt, de semmi karácsonyos, ráadásul pár lementett novemberi fotót (jó, meg az elmúlt három évit) úgy ... |
Tovbb... |
Sült halÉs akkor még egy recept mára. Ez az étel a vasárnapi vacsoránk volt. ... |
Tovbb... |
Sütõben sült tengeri halfilé sajtos bundábanA recept olasz neve: filetti di cerinia gratinati |
Tovbb... |
Tintahal saláta |
Tovbb... |
Portugál brassóiErrõl az ételrõl elõször a 90-es évek közepén hallottam Levente barátomtól, aki akkoriban Lisszabonban élt. Carne de porco - Alentejana - sertéshús, kagyló és sült krumpli, brassói aprópecsenye jelleggel. Micsoda párosítás! A mi szeretett sertésünk, és az oly távoli friss kagylóíz! Benne ... |
Tovbb... |
Narancsos garnélaRendkívül dolgos napjaim vannak. Minden vágyam, hogy megállítsam az idõt, és csak létezzek, lebegjek! Gondoskodok mindenrõl és mindenkirõl magam körül, amiben minden önzetlenség mellett elfáradok. Ilyenkor igyekszem a lelkemet és hasamat valami nagyon gyors, de jutalomfalatként ... |
Tovbb... |
Görögös halbatyu tzatzikivel
Nem akarom elõadni a "nyár a tányéromon" címszóval jelzett nõi magazinos közhelyet, de a végeredményt tekintve errõl is szó lehetne. Igazából a kizárólag friss, termelõi ... |
Tovbb... |
Zöldséges kuszkusz tengerész módraNagyon szeretem a bulgurt (búzatöret) és már sokféleképpen készítettem, salátának, köretnek, gyümölccsel, hidegen, melegen, bárhogy jöhet. Mikor ezzel a recepttel találkoztam, alig vártam, hogy nekiállhassak. Bár a receptben a bulgurt csak sima vízzel kell leönteni, de annyira szép garnélarákot kaptam, hogy gondoltam csinálok belõle alaplevet is, és ezt fogom a ... |
Tovbb... |
Tagliolini gyömbéres sütõtökszósszal és csíkos vénuszkagylóvalTagliolini gyömbéres sütõtökszósszal és csíkos vénuszkagylóval Hozzávalók: 320 g tagliolini, 300 g sütõtök (tisztítva mérve), 100 g póréhagyma, 400 g csíkos vénuszkagyló (Chamelea gallina), vaj, 1 kk. nádcukor, 1 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 friss zsályalevél, egy kis darab friss gyömbér Egy nagy serpenyõben felhevítjük a ... |
Tovbb... |
Narancsos garnélaRendkívül dolgos napjaim vannak. Minden vágyam, hogy megállítsam az idõt, és csak létezzek, lebegjek! Gondoskodok mindenrõl és mindenkirõl magam körül, amiben minden önzetlenség mellett elfáradok. Ilyenkor igyekszem a lelkemet és hasamat valami nagyon gyors, de jutalomfalatként ... |
Tovbb... |
KAGYLÓS CSOMAG |
Tovbb... |
Õszi gasztrotúra az Adrián - II. rész: Fekete rizottó
Ami a spanyoloknál "Arrós negre", Olaszországban "Risotto al nero di seppia", az Dalmáciában "Crni ri¾oto" néven szerepel az étlapokon. És persze mindenhol azt állítják, hogy õk a "Fekete rizottó" feltalálói. Egy biztos: a Földközi-tenger partvidékén élõ népeknek hamar feltûnt, hogy ha a ... |
Tovbb... |
Élet a tintahalkarikán túl - Ricottával töltött nyílkalmár kapribogyós paradicsommártásbanA kalmár és a szépia általában kétféleképpen kerülnek az átlagember asztalára: grillezve/vaslapon sütve vagy (és leginkább) panírozott, sült formában. Sokan nem is gondolnák, mennyi lehetõség rejlik ezekben a remek alapanyagokban. Nálunk az egyik legnagyobb kedvenc a töltött verzió: olykor ricottával ... |
Tovbb... |
Mini csõtészta lilahagymás-cukkinis lazacraguvalHa már ez a hét a rohanós hétköznapok jegyében telik, nem maradhatunk tészta nélkül! Íme egy gyorsan elkészíthetõ, a gyerekek szájízének is roppant kedves, egyszerû megoldás - ami mellett apu sem lesz morcos a vacsora miatt! Mini csõtészta lilahagymás-cukkinis lazacraguval Hozzávalók 4 fõre: ... |
Tovbb... |
Tõkehal szelet hagymás-paradicsomos gombával és burgonyávalEgyszerû recept hétköznapokra. Akár édesvízi halakkal is. Egy pontyfilé vagy egy szép szelet harcsa ugyanúgy megállja a helyét a receptben, mint a lenti tõkehal. Tõkehal szelet hagymás-paradicsomos gombával és burgonyával Hozzávalók 4 fõre: 4 közepes burgonya, 200 g csiperke gomba, 1 nagy fej ... |
Tovbb... |
Tonhalas pogácsaNem elõször készítettem halpogácsát, de mostanában már abban a megtiszteltetésben részesülök, hogy kislányom, Abi is szívesen megkóstolja. Legtöbbször lazac vagy tõkehal kerül bele és burgonyán kívül az évszaknak megfelelõ zöld: brokkoli, újhagyma, zöldborsó is gazdagítja e ... |
Tovbb... |
Zöldséges kalmár csápokImádjuk a kicsi kalamári csápokat. Puhák, de egyben ropogósak is. Ha az ember nem süti túl, akkor nagyon finom. A baj csak az, hogy amikor egész kalmárt veszek és karikákra vágva megsütöm, a ropogós csápokért harc folyik itthon. Aztán egyszer a vietnámiaknál felfedeztem, hogy ... |
Tovbb... |
Halas spagetti citromos mártásbanNem tudom, megfigyeltetek-e hasonlót magatokon: számomra minden élethelyzetnek van valamilyen étkezéshez kötõdõ sajátossága. Vagy egy bizonyos étel, vagy egy fûszer, egy ízhatás, de ha visszagondolok rá, a számban is érzem a lenyomatait. Ez az egészen nagy és az egészen kicsi dolgokra ... |
Tovbb... |