Portugál brassói
sponsored links
Errõl az ételrõl elõször a 90-es évek közepén hallottam Levente barátomtól, aki akkoriban Lisszabonban élt. Carne de porco - Alentejana - sertéshús, kagyló és sült krumpli, brassói aprópecsenye jelleggel. Micsoda párosítás! A mi szeretett sertésünk, és az oly távoli friss kagylóíz! Benne van ebben a tányérban a lelki rokonságunk a portugálokkal, 92ezer négyzetkilométeren alig tízmillió emberrel, dicsõnek vélt történelemmel, diktatúrák és szegénység után, peremvidéki mélabúval, kifinomultság és barbárság különleges keveredésével, paprika-központúsággal, Lisszabon kellemes, Budapest-szerû szakadtságával, az Atlanti-óceánba beleveszve, szívünkhöz mégis nagyon közel.
Évekig álmodoztam arról, hogy megkóstoljam a porco - Alentejana-t, sok idõ múltán ez teljesült is, és ahogy lenni szokott, nem a legszebben sikerült ez a találkozás (pedig egy helyiekkel tömött, tradicionális étteremben esett meg az Avenida de Liberdade-n). A sertéshúst túlsütötték, a kagyló jellegtelen volt, az összhatás pedig túl sós. De az érdeklõdés nem csitult, tudtam, hogy ez az étel gyönyörû, így tovább álmodoztam arról, hogy egyszer elkészítem ezt a tányért.
Nyilvánvalónak tûnt, hogy ez csakis tengerparti nyaralás során - mondjuk egy horvátországi kempingezés alkalmával - jöhet össze, fagyasztott kagylóból semmi értelme nekifogni. Viszont azóta megnyitotta kapuit egy ...