Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Csípõs csalamádéNa, ez egy teljesen új savanyúság, ráadásul attól lett ilyen, mert kissé félreértettem azt a receptet, amit Kata kolléganõm mesélt a minap, s még azon is újítottam egyet. Szóval, a minap Katával "fõztünk" egyet útközben valami rendezvényre menet, s elmondta, hogy hideg eljárással készített egy uborka-paradicsompaprika vegyes savanyúságot. Az uborka társítása a paprikával igencsak érdekesnek tûnt, így hát, gondoltam, ilyet én is csinálok. De, nehogy ... |
Tovbb a blogra ... fakanalforgato.blogspot.com/2011/09/c... |
Tojásos, krumplis padlizsánkrémA férjem mindig imádta a padlizsánkrémet. Amikor egyetemista volt, anyósom ipari mennyiségû fagyasztott padlizsánt pakolt neki, és irdatlan mennyiségben tömték magukba a szobatársakkal. Aztán egyszercsak húzni kezdte az orrát neki. Hogy nem kívánja, hogy nem szereti, és végül kibökte: bántja a gyomrát, mert nagyon savas. Azóta valóban csak módjával eszi, épp egy-egy ... |
Tovbb a blogra ... edithreceptjei.blogspot.com/2011/09/t... |
Édes kelt tészta (alaprecept)Kelt tésztát készíteni nem ördöngösség, csupán néhány dologra kell oda figyelnünk a biztos siker érdekében. A hozzávalók ne legyenek hidegek, ezért készítés elõtt legalább fél órával vegyük ki õket a hûtõbõl. A friss élesztõt mindig langyos tejbe tegyük, soha ne forróba! Ha szárított élesztõvel dolgozunk, azt egyszerûen csak keverjük a liszthez. A jól kidolgozott tészta elválik az ... |
Tovbb a blogra ... mezesotthon.blogspot.com/2011/09/edes... |
Paradicsomlé, ketchup és paprikakrémIdén is befõztem a szokásos 49 kiló paradicsomomat, nagy részét paradicsomlének, két adagot pedig házi ketchupnak. Persze ezt a mennyiséget nem egyedül fogom elhasználni, segítenek majd tesómék, unokatesómék és anyu is. A paradicsomlével semmit nem variáltam, mindent úgy csináltam, ahogy szoktam. Ámde van egy érdekes hírem azok számára, akit érdekel! Azzal kezdõdött, hogy idén Anna is szeretett volna eltenni egy adag paradicsomlét, ... |
Tovbb a blogra ... csincsilla.blogspot.com/2011/09/parad... |
Padlizsán tisztítása, eltevése télireValaki rákeresett arra a blogomon, hogyan kell tisztítani a padlizsánt. Mosolyogtam, de értettem, miért. Kínlódás, mikor nagy tömegben készíti az ember, fõleg, ha kemény fa tüzén süti az ember, és kissé kormosan fekszenek egymás mellett. Mosni ugye nem lehet, a fekete darabok ragadnak össze-vissza. Mi úgy szoktuk, hogy odakészítünk egy tál langyos vizet a kezünk mellé, papírtörlõ szeletekkel. Ugyan nem szívesen támogatom az erdõkivágást, de ilyenkor lehetetlenség másképp megoldani azt, hogy a ... |
Tovbb a blogra ... biobrigi.blogspot.com/2011/09/padlizs... |
Újra fõzdefeszt!A májusi kézmûves sörfesztivál nagy sikerére való tekintettel október 6-9-ig tartó hosszú hétvégén a szervezõk megtartják a második Fõzdefesztet a józsefvárosi Palotanegyed legszebb terein! A fesztivál a Lõrinc Pap tértõl a Krúdy Gyula utcán és a Mikszáth Kálmán téren át a Szabó Ervin téren is túl, egészen a Kálvin téri metrómegállóig tart csütörtökön, pénteken és szombaton déltõl éjdélig, vasárnap déltõl hatig. Belépés díjtalan! Tavasz óta felpezsdült a magyar kézmûves sörfõzés, így ... |
Tovbb a blogra ... lucullus.blog.hu/2011/09/23/ujra_fozd... |
Rozsos bucikMostanában a gyerekek nagyon rá vannak kattanva az egyik helyi pékségben kapható, tényleg nagyon finom rozsos kiflire, innen jött az ötlet, hogy talán házilag is elõ lehet állítani valami hasonlót. A kifli formázását nagyon nem szeretem, soha nem sikerül rendesen, így lettek inkább bucik. A Fehérkenyér receptjébõl indultam ki, az öregtészta mennyiségével növeltem arányosan az alapanyagok ... |
Tovbb a blogra ... citromhab.blogspot.com/2011/09/rozsos... |
Lekváros derelye. (barátfüle)Tegnap este éppen a blogokat nézegettem, és azon gondolkodtam mi is legyen a mai ebéd. Éppen Évához kukkantottam be, amikor megláttam, hogy Õ derelyét készített ebédre. Hurrá gondoltam, már meg is van, hogy mit fõzök ma. Lekváros derelyét!!! Már ezer éve nem fõztem, pedig nagyon szeretjük, sok lekvárral, fahajas porcukorral megszórva, és tejföllel megcsepegtetve. Ebédre aztán el is készült, és bizony jó néhány darabot megettem belõle.(megszámolni nem is mertem:))) ... |
Tovbb a blogra ... gizi-receptjei.blogspot.com/2011/09/l... |
Saslik zöldségekkel, grillezveSaslik zöldségekkel, grillezveHozzávalók : |
Tovbb a blogra ... eshobbychef.blogspot.com/2011/09/sasl... |
Vénasszonyok nyaraVénasszonyok nyaraVagy, hogy kevésbé legyen sértõ, Indian Summer, indián nyár. Nos, a nyár visszatért. Az idõjósok szerint egész szeptemberben ilyen kellemes, meleg, napos idõre számíthatunk. Némi kárpótlás a júliusi, s részben az augusztusi õszies idõjárásért.Bár reggelenként még hûvös van, azért - ha süt a nap - márpedig mostanában süt, akkor a reggeli séták a kutyámmal kifejezetten kellemesek. A kert is pompázik még. Néhány képet szeretnék megmutatni: ... |
Tovbb a blogra ... eshobbychef.blogspot.com/2011/09/vena... |
Töltött patiszon, de nem RobertA patiszont, vagy más néven csillagtököt eddig többnyire rántva ettem. Régen anyának termett a kertben is, most csak véletlenül jutottam hozzá, de gondoltam rántás helyett kipróbálom másképp. Így született most ez a kissé pikáns töltelékû variáció. Ajánlom egy könnyû ebédre, vagy vacsorára, ha egy kis tejfölt teszünk a tetejére, vagy sajtot olvasztunk rá, kiadósabbá ... |
Tovbb a blogra ... ilikekonyha.blogspot.com/2011/09/tolt... |
Hideg leves szilvából villányi vörös borral.(Soupe froide aux prunes.) (123. oldal) Negyven szem szép szilvát forró vízbe teszünk, két perczig benne hagyjuk, akkor kiszedjük, s gondosan lehéjazzuk. Egy részét elveszszük, koczkákra vágjuk össze, aztán tiszta edénybe téve czukorporral behintjük, s egyelõre félreállítjuk. A többi szilvát egy szûrõn áttörjük, egy kiló tört czukrot keverünk közé, két palaczk villányi vörös bort (a bor négy éves legyen) öntünk hozzá, aztán egy porczellán edénybe téve ... |
Tovbb a blogra ... doboscjozsefnyomaban.blogspot.com/201... |
Erdnussbuttereis / Mogyoróvaj krémes fagyiSzeretem a mogyoróvajkrémet! Találtam egy oldalt, igaz német de nagyon finom fagyi receptek találhatók ott, géphez vagy gép nélkül. Mogyoróvajkrémes fagyi ... |
Tovbb a blogra ... finomlesz.blogspot.com/2011/09/erdnus... |
Segítsüti 2011. A licitálás a sütikre a hét elején sikeresen végzõdött. Idáig sikerült összegyûjteni 1450 333 ft-ot. Ezuton is köszönet minden licitálónak az Alapítvány nevében. Viszont most már lehet Segítsütis ajándéktárgyakat vásárolni. a Segítsüti oldalán. Van nektarin-szilva chutney, Segíttea, s Segítsütis konyharuha is. S lesz még más is. Aki szeretné támogatni a gyermekhospice-házakat, ezek ... |
Tovbb a blogra ... andi-cuki.blogspot.com/2011/09/segits... |
Kolbászos, tojásos nokedli, gyorsat tartalmasanNagyon gyors, de annál finomabb ebéd. Akkor szoktam elkészíteni, amikor öt percem van, hogy összedobjak valami ehetõt . Tudom, a nokedlit nem lehet öt perc alatt elkészíteni, de itt a trükk. Nagyon utálom készíteni, így amikor végre rászánom magam, mindig többet készítek és 2-3 adaggal lefagyasztok. Ilyen életmentõ esetekben elõveszem és már kész is a ... |
Tovbb a blogra ... kiskonyham.blogspot.com/2011/09/kolba... |
Utolsó emlékeztetõ |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/GasztroSzpsgE... |
CSOKIS BANÁNCSÚCSHála Istennek, az én gyerekeim imádják a gyümölcsöket. Semmilyen fondorlathoz nem kell nyúlnom, hogy egyenek néha pár falat, friss gyümölcsöt. Ez a desszert is, csak a maradék felbontott csokoládé és a zacskó alján megmaradt, színes cukorkák miatt készült...Sok szülõtõl hallom, hogy rengeteg olyan kisgyerek van, ... |
Tovbb a blogra ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2011/... |
Paradicsomos-rozmaringos focacciaRopogós focacciakenyér koktélparadicsommal, friss rozmaringgal és nagy szemû tengeri sóval ... |
Tovbb a blogra ... konyhatunder.blogspot.com/2011/09/par... |
Fahéjas szilvaleves krémesen, kesutejszínnelMennyei finom, és pár pillanat alatt összedobható. Fõzni nem kell, tej-, liszt-, és cukormentes. Csak természetes, egészséges ... |
Tovbb a blogra ... gasztroboszi.blogspot.com/2011/09/fah... |
Még 93 nap és karácsony...Bizony, bizony... még (vagy már csak?) 93 nap és karácsony... Ideje elkezdeni a készülõdést... Kérem tisztelettel, tudatom, hogy részemrõl az elborulás megkezdõdött... Ki tart velem?:) ... |
Tovbb a blogra ... szepsegtar.blogspot.com/2011/09/meg-9... |
Csupa csokiiiii - brownieMint már említettem korábban, éppen zajlik egy többfordulós játék Suncikánál. Már az utolsó, 4. fordulónál tartunk, de még mindig lehet csatlakozni, egészen szeptember 30.-ig. Érdemes, mert nagyon jópofa, ötletes, na meg persze a nyeremény is elég motiváló :) Ennek a fordulónak a feladata az volt, hogy egy, a blogon is közzétett receptet süssünk meg, fotózzuk le és küldjük ... |
Tovbb a blogra ... afraasutode.blogspot.com/2011/09/csup... |
Tárkonyos csirkeragulevesAmolyan mindent bele leves, bár talán az ilyenek a legfinomabbak, ráadásul nagyon jól eltüntethetõk benne azok a zöldségmaradékok, amik önmagukban már kevesek egy önálló ételhez, de egy tartalmas, ugyanakkor üde kis leveshez éppen elegek. Most belekerült az idei csípõs karfiol berakásakor megmaradt néhány rózsányi karfiol, mellette egy harmad doboznyi gomba és ... |
Tovbb a blogra ... egycsipet.blogspot.com/2011/09/tarkon... |
Fûszeres füge chutneyHa emlékeim nem csalnak, tavaly õsszel mindenhol roskadoztak a polcok a fügétõl, viszont idén valahogy nehezebb volt jó minõségût találni. Vagy csak nekem nem volt szerencsém. Amikor aztán végre a fügeparadicsomban találtam magam, nem volt megállás! Sikerült még szert tennem friss datolyára, így aztán az az ötletem támadt, hogy fõzök egy adag datolyás füge chutney-t jó ... |
Tovbb a blogra ... mandulasarok.blogspot.com/2011/09/fus... |
Rozmaringos copfokA héten ezekbõl a rozmaringos copfokból készültek a lányok szendvicsei tízóraira, amiket aztán magukkal vittek az iskolába. Alapja a kedvenc burgonyás zsömlém receptje. Tavaly ültettem egy pici rozmaringot a kertbe. Télen kint felejtõdött, de túlélte a zord idõjárást és idén nyáron hatalmas bokorrá fejlõdött. Most meg mielõtt beköszöntene a hûvösebb idõ igyekszem minél több ételbe felhasználni. Így született meg ez a ... |
Tovbb a blogra ... feedproxy.google.com/~r/TcskbogrKonyh... |
Ezer forintért ettem pörköltet a Baldaszti's-ban2011. augusztus 23. / FeriTündének ismét sikerült egy jó akciót találnia. Nagyon ügyes az ilyenekben! Történt ugyanis, hogy a Baldaszti's meghirdette, hogy augusztusban minden kedd este csak 1.000,- Ft-ba kerülnek az étlapon szereplõ fogások (mármint 1.000,- Ft/db). Mivel már régóta tervben volt az étterem tesztelése, gyorsan le is foglaltunk egy asztalt. Amikor pedig eljött a várva várt nap, hónunk alá ... |
Tovbb a blogra ... gasztroturak.blog.hu/2011/09/23/ezer_... |
Krumplifõzelék zöldpaprikával, paradicsommalAzt hittem, hogy van már egy krumplifõzelék a blogon, de tévedtem... Most másfélét fõztem, ami lekörözte az elõzõ - teljesen hagyományos - változatot, így ezt írom le. Az ötlet onnan jött, hogy a tökfõzelékem is hasonlóan készül, és arra gondoltam, ez sem lehet rossz; hát tényleg nagyon finom lett!:) Hozzávalók 2 személyre: ... |
Tovbb a blogra ... katakonyha.blogspot.com/2011/09/krump... |
Crostata (Nigella-féle)A crostata egy omlós tésztából készülõ gyümölcsös vagy lekváros olasz sütemény, ez a név azonban Nigella könyvében (Házi istennõ, mi más) egy kevert tésztájú kuglóf-szerûséget takar. Ami egyébként finom meg minden, csak valami más nevet kellett volna neki találni. Majd a közeljövõben sütök egy "rendes" crostatát is. Az anyák úgyis folyton lekvárokkal akarnak elárasztani, bár mindketten ... |
Tovbb a blogra ... lillafoz.blogspot.com/2011/09/crostat... |
Zakuszka: padlizsános, borsós, szemesbabos, mézes...Megvalósult az idén is a nagy kaliberû zakuszka projekt. Érdekesre sikerült, több okból is. Elõször találni kellett egy szabad hétvégét ebbõl a célból. Másodszor hozzávalókat meg is kellett találni a piacon (jelentem csak pritaminpaprikát sikerült, uhhó idén kápia meg más rokonzõdek nem játszodtak). Harmadszor megtudtuk, hogy mennyi az annyi amennyit elvisel az 50 literes üstünk. Mert ... |
Tovbb a blogra ... elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com... |
Rendelhetõ aszalványok IISokan megkóstoltátok már az eddig aszalványokat: Gyümölcslapokat, hajdina ropogóst, lenmag kenyeret, áfonyás muffint és a granolát továbbra is lehet rendelni, a fotókat és az összetevõket megnézhetitek - ITT -. A nagy érdeklõdésre való tekintettel bõvítjük a rendelhetõ aszalványok körét. 1. Csíráztatott, aszalt bio hajdina. Összetevõk: bio hajdina ... |
Tovbb a blogra ... gittarawfood.blogspot.com/2011/09/ren... |
Töltött croissant variációkA hagyományos eljárással készült croissant, ha reggelire szeretnénk frissen feltálalni, akkor két napos elfoglaltság, és nem is a legolcsóbb mulatság. Itt is érvényes, hogy jó alapanyagokkal érdemes dolgozni, több mint harminc deka jó minõségû vaj eleve ezer forint fölött van. Egy akció keretében anyósom vásárolt nekem két kiló jó minõségû vajat, a fele eredeti ír vaj volt. Tudja, hogy ... |
Tovbb a blogra ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2... |
Tepertõs-szílvás papucsTészta: /kg liszt 0,50 kefír 0,45 tojás 0,05 cukor 0,02 élesztõ 0,03 tepertõ 0,25 ... |
Tovbb a blogra ... solier-gourmet.blogspot.com/2011/09/t... |
Mágnás diósNagyon kedvenc süteményem, de eddig más recept szerint készítettem,de rácsok mindig belesüppedtek a diós krémbe. Ízre tökéletes volt,de látványra nem annyira.Barbi -nál láttam nemrég a sütit, a recept kicsit más és így már tökéletesen mûködött. Köszönöm Barbi.:) Hozzávalók: ... |
Tovbb a blogra ... aledakonyhaja.blogspot.com/2011/09/ma... |
Vaníliapudingos muffinA következõ muffin receptet Andinál találtam. Nagyon finom muffin, a gyerekeknek nagyon ízlett, ha legközelebb nem gyerekzsúrra, hanem magunknak készítem biztosan kevesebb cukrot teszek bele, mert nekem túl édes volt. A sütés során történt egy kis baleset, pár muffin a kezdeti gyönyörû forma után kipukkadt és az oldalán kifolyt a puding egy ... |
Tovbb a blogra ... kiskonyha.blogspot.com/2011/09/vanili... |
Közösségi Kertek BudapestenJúliusban tettünk közzé itt a blogon egy videót egy New Yorkban megvalósított közösségi kertrõl, amelyet egy raktár tetõteraszán hoztak létre. Meg is jegyeztük, hogy milyen jó lenne egy hasonló kezdeményezés Budapesten. Örömmel tudatjuk, hogy ez elindult a Kortárs Építészeti Központ szervezésében és reméljük jövõ tavasszal teljes erõbedobással fognak a kertekbe kilátogatók a nyárra készülni. Íme a videó, amit nyáron készítettek a Lecsós Kert létrehozásáról. Gratulálunk a látványos, kreatív kert létrehozásához! Hajrá! A budapesti Közösségi Kertekrõl ... |
Tovbb a blogra ... makifood.blogspot.com/2011/09/kozosse... |
"Naracsin"Tegnap már tõmondatokban beszámoltam újsütetû szerelmem tárgyairól, vagyis, hogy mennyire megérintettek a váci Desszert Szalon pompás õszi/téli süteménykollekciójának egyes kreációi. A Fugu mellett kivált a Capucin névre hallgató desszertkülönlegesség ragadta meg a fantáziámat és hergelte az ízlelõbimbóimat (mondjuk, ha arról van szó, a tavalyi Obsitosért is tûzbe mennék, kivált, ha diabetikus...). Hergelte, hergelte, eladdig hergelte, míg nosza rajta, a magam ... |
Tovbb a blogra ... anempiskota.blogspot.com/2011/09/nara... |
Trüffel szeletDe aki szereti, annak bátran ajánlom, aki hozzám hasonlóan annyira nem, annak ... |
Tovbb a blogra ... recepteszter.blogspot.com/2011/09/tru... |