Padlizsán tisztítása, eltevése télire

2011-09-23

sponsored links



Valaki rákeresett arra a blogomon, hogyan kell tisztítani a padlizsánt. Mosolyogtam, de értettem, miért. Kínlódás, mikor nagy tömegben készíti az ember, fõleg, ha kemény fa tüzén süti az ember, és kissé kormosan fekszenek egymás mellett. Mosni ugye nem lehet, a fekete darabok ragadnak össze-vissza.
Mi úgy szoktuk, hogy odakészítünk egy tál langyos vizet a kezünk mellé, papírtörlõ szeletekkel. Ugyan nem szívesen támogatom az erdõkivágást, de ilyenkor lehetetlenség másképp megoldani azt, hogy a füledrõl is ne a padlizsán leve csorogjon egyébként.
Mivel a padlizsán még többnyire meleg is szokott lenni, általában papírtörlõre vesszük ki a tenyerünkbe, és késsel húzzuk le a héját. A kést idõnként a vízbe mártogatom, olykor a kezem is, hogy ne kenjük a kormos darabokat a bél részébe. Kb. ennyi az egész. Nem nagy tudomány, szerintem ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, neki hogyan könnyebb.

Egyébként az elkészítése nagyon egyszerû, csak sok idõ kell hozzá.
Apa most kiásott neki egy 50x100x50 cm-es gödröt, ahol késõbb égett a tûz. Erre rakott egy rácsot, amire kerültek a padlizsánok. Anya mellé ült, és kesztyûvel forgatta, mikor már jól átsült az egyik oldala.
Azután a tisztítás következik.
Majd egy nagy fazékban kissé összeturmixolhatjuk, de a magjait hagyjuk egészben, hogy ne legyen ...

Folytats a blogon ... biobrigi.blogspot.com/2011/09/padlizs...

sponsored links

Keres?s