ÜZBÉK FERGANSZKI PLOV, Sztálik receptje szerint

2014-02-18

sponsored links


C????? X????????- ismert és népszerû szakács. A receptet a blogjában találtam anno. Nagyon étvágygerjesztõen prezentálja!

Üzbék közmondások szerint:

"Ha meg kell halni - legyen az a Piláftól!?

?A szegény ember plót eszik, a gazdag ember CSAK plóvt?.

plov (piláf vagy egyszerûen rizseshús). közép-ázsiai eredetû (Wikipédia).

Az üzbék plovt mindenki másként készíti el, más a kinézete és ízkombinációban is különbözik, ha történetesen Taskentben, Buharában vagy Andizsénban fõzik. Sõt, ugyanazokból a hozzávalókból teljesen más eredményt kapunk. És mindenki úgy hiszi, hogy õ készíti helyesen. Elmesélem, hogyan készül az IGAZI plov- tulajdonképpen az üzbék ferganszki rizses hús...
Évszázadokon át csak férfiak készítették, férfi elfoglaltság volt!

Hozzávalók:

bárányhús- 1 kg színhús és 3-4 db csontos oldalas (helyettesíthetõ jó marhahússal vagy borjúval)- én borjút használtam...
bárány faggyú szalonna- 300-350 g (szintén helyettesíthetõ pl. növényi vagy inkább Olíva olajjal)
rizs- 1 kg- (nem apró, hanem nagy-szemû, egész)
piros sárgarépa- 1 kg
2-3 közepes fejû hagyma
2-3 fej fokhagyma
1-3 csöves paprika (akár piros, akár zöld)

zira (római kömény)

Elõször is felvágjuk az érett, de nem fiatal sárgarépát. Nem reszeljük nagy-lyukú reszelõn, se nem aprítjuk konyhai robotgépben, hanem türelemmel felvértezve határozottan 0,3x0,3 cm-es hosszú szalmára vágjuk. Megjegyzem, hogy a sárgarépa az üzbék plov lelke! Ha nincs otthon készletben sárgarépa, nem kell elkeseredni, akkor ez nagyszerû alkalom arra, hogy majd legközelebb fõzzünk plov-ot :)
Kb. így vágjuk a sárgarépát:


Elõkészítjük a húst: 1,5 cm-es kockákra vágjuk, a csontos részeket enyhén besózva oldalra tesszük, hogy átjárja kissé.
Átválogatjuk és alaposan átmossuk a rizst, mindaddig, amíg tiszta víz folyik le róla. Beáztatjuk meleg vízbe (de nem forróba). Higgyék el, ezen nagyon sok múlik!
Nagyon erõsen, max tûzön felhevítjük a vasedényünket. A fél cm-re vágott szalonnát (sertés szalonnáját használtam) kiolvasztjuk, és az aranyszínû tepertõt szûrõkanállal kihalásszuk. A rituálé szerint enyhén megsózva el is fogyaszthatjuk- vékonyra szeletelt hagymával és lepénnyel vagy kenyérrel. Ideális harapnivaló!
Ha olajat használunk fel, miután felhevült, óvatosan belehelyezünk egy egész hagymát és sötétre sütjük. Ez elveszi a mellékízeket.
Most a forró olajban (zsírban) átsütjük, 5-6 percig egy-egy oldalt, a csontos húst, szép aranybarna színt kapjon. Kiemelve félretesszük.
Miután újrahevítettük az olajat (zsírt), belekeverjük a karikára! vágott hagymát. Akkurátusan átsütjük, idõnként megkeverve, míg a benne lévõ nedvesség elpárolog. Most hozzákeverjük a húst és a hagymával együtt sütjük. Ha a hagymában hagytunk volna nedvességet, akkor a hús nem sülne, hanem csak párolódna!
Egyenletesen beterítjük a sárgarépával és 2-3 perc múlva óvatosan átkeverjük az egészet, nehogy összetörjön a répánk. 10-15 perc után közepesre vesszük a tüzet. Hozzáadjuk a kömény egy részét. A sárgarépánknak meg kell puhulnia és plov illatot kell árasztania, ha ezt nem érezzük, akkor nem sütöttük eléggé? (vagy náthásak vagyunk).


Felöntjük forró vízzel, hogy 1-1,5 cm-re mindent ellepjen. Beleeresszük az egészben hagyott fokhagymákat, amirõl levágtuk a gyökerét és leszedtük a külsõ héját és az egész sérülésmentes paprika csöveket. Ha friss a paprikánk, késõbb adhatjuk hozzá. Ha száraz és kemény, akkor ez az a pillanat.
Abszolút nem számít, hogy szeretjük-e a fokhagymát vagy a paprikát- bele kell rakni!

Most következik a csontos hús, miután felfõtt, minimum fölé állítjuk a tüzet alatta. Mindez, nem kevesebb, mint 40 percig fõjön fedõ nélkül. A víz apránként kifõ és átlátszóan telített piros-barnás színt kap.
Megint nagyra emeljük a lángot az edény alatt, most megsózzuk. Általában egy jó púpos evõkanállal megy bele, de inkább kóstoljuk meg, mert kissé sós ízûnek kell lennie, hiszen a rizs majd magába szívja a só egy részét.
A csontos részeket most már kihalászhatjuk, mert már nincs rá szükségünk. Megkaptuk azt a ?zirvák?-nak nevezett alapot, amiben a rizsünk fog ?fürödni?.
A rizsrõl leszûrjük a vizet és belekanalazzuk egyenletesen elterítve a teljes felületen.


Az egészet felöntjük 1 l forró vízzel, de csak óvatosan, hogy a rizsréteget ne sértsük. Fontos, hogy túl ne öntsük, inkább picit kevesebb legyen és pótoljuk, ha szükséges, mert elronthatjuk. Az a lényeg, hogy a víz a rizst ellepje.
Maximumra állítjuk a tüzet alatta és 1 percre le is fedhetjük, hogy minél hamarabb felforrjon. A fõzés folyamata alatt a víz a rizsszemek között párologjon, miközben minden rizsszemet átölel. És semmi esetre sem szabad megkeverni!!! Különben nem plóvt kapunk, hanem csak ragacsos rizst hússal?
Megkóstoljuk a rizst. Nem kell, hogy ropogjon a fogunk alatt, de jól megduzzadt legyen, miután felszívta az összes vizet, akkor majdnem készen van. Ha még ropognak a rizsszemek, adjunk hozzá 50 g vizet, de nem többet, mert könnyen elronthatunk mindent. Ha kezdõként mégis túlöntenénk, abban az esetben a rizsrétegekben lyukakat készítünk a fakanál nyelével az edény aljáig, hogy a víz könnyebben kipárologjon. De ez persze csak ?reanimáció?, mert ha mindent helyesen csináltunk, akkor erre nincs szükség. Amikor úgy érezzük, hogy már-már készen vagyunk és a víz is majdnem elfõtt, akkor levesszük a lángot közepesre, megvárjuk, amíg a víz véglegesen eltûnik, és teljesen takarékra állítjuk a tüzet.

Megszórjuk a rizst a köménnyel és az edényt fedõvel légmentesen lezárjuk.

Várjunk 20-25 percet és nyissuk ki. Óvatosan, mert kicsap a forró gõz! Kicsit fellazítjuk a rizst, miközben kihalásszuk a paprikát és megkeressük a fokhagymákat. Óvatosan, hogy meg ne törjenek, átemeljük õket egy tányérra. Akkurátusan átkeverjük a plovt. Nagy kerek (vagy szögletes) edénybe halmozzuk tornyosan a rizst és a tetejére helyezzük a fokhagyma fejeket, a paprikával és csontos hússal díszítve tálaljuk!

Tegnap csirkehússal készítettem

A plovt kanállal eszik, nem villával, mert az ugyanolyan lenne, mintha egy nõt csipesszel tapogatnánk.

A fokhagyma zseniálisan finom, a belsejét rápréseljük, kinyomjuk az elõttünk lévõ rizsre- ez majd fenntartja az étvágyunkat, amikor majd elõször érezzük azt, hogy jól laktunk.

Tanácsok: ha mégis sikerült elsóznunk a plóvt, tegyünk bele 1-2 krumplit, azt is megehetjük majd, mert finom lesz, de megmenti a helyzetet, mert magába szívja a sót. A zirvák napokig eláll a hûtõben, ha vendégeket várunk, elõvéve már csak 1 óra szükséges a tálalásig.
Ha valaki esetleg túlenné magát (ami könnyen megtörténhet) és nehezen veszi a levegõt, akkor erõs zöld tea mellé egyen vékonyan felkarikázott hagymát, ecettel megspriccelve. Másnap reggel pedig jót tesz egy erõs fekete tea nagy mennyiségû cukorral reggeli nélkül.

Itt található a blogomon az azerbajdzsán bastirmali Dzsudzsa plov receptje egész csirkébõl!
Itt pedig az indiai biryani cirkemell receptje!

Facebookon is követhetõ a blog!

vicuska13.blogspot.hu

Folytats a blogon ... vicuska13.blogspot.com/2014/02/uzbek-...

sponsored links

Keres?s