Üvegbe zárt töltött káposzta

2017-03-09

sponsored links

Nálunk a  töltött káposzta nem csak karácsonykor kerül az asztalra. Nagyon szeretjük, de az igazi ízt csak akkor érjük el, ha jó sokat fõzünk egyszerre. Viszont megenni ennyit egyszerre elképzelni sem lehet. De még jó, hogy "valaki" feltalálta az ételek házi tartósítását. Óriási elõny, ha nincs idõnk fõzni, vagy éppen nem vagyunk itthon, csak éppen délidõben hazaesünk és nem kell azon gondolkodni mi legyen az ebéd. Lekapunk egy üveg töltött káposztát a kamra polcáról, melegítjük és már ebédelhetünk is. 


Hozzávalók:
1,3 kg darált setéshús
4 evõkanál vöröshagyma (õsszel elrakott, aprított sóval tartósított)
2 teáskanál köménymag
6 nagyobb gerezd fokhagyma
15 dkg rizs
1 mokkáskanál bors
1 evõkanál piros fûszer paprika
2 evõkanál édes paprika krém (házi)
1 evõkanál erõs paprika krém (házi) 

4-5 szelet császárszalonna (opcionális). Most én sem tettem bele.
1 óriási fej káposzta
2 doboz vecsési fehérboros savanyú káposzta.


Elõkészítés

A nagy káposzta fej torzsáját egy éles késsel körben meglazítjuk és amennyire tudjuk kiszedjük. Az édes káposzta fejet egy (8 literes) kuktába tesszük, annyi vízzel felöntjük, hogy a káposztát félig lepje el. 1 evõkanál sót adunk hozzá és 10 percig lezárt kukta tetõvel puhítjuk.

Amíg a káposzta a kuktában puhul, addig összekeverjük a tölteléket. 


Amikor lejárt az idõ és a kukta is leengedte a szelepet, levesszük a tetejét és a káposzta fejet egy nagy tálcára kiemeljük. Picit hagyjuk hülni, s szép lassan egyenként lefejtjük a leveleket. 
A vastagabb részét a levélnek levágjuk és az összekevert tölteléket  betöltjük a levelekbe. 

A káposzta fejbõl megmaradt kisebb leveleket éles késsel nagyon vékony szeletekre szeljük és összekeverjük a savanyú káposztával. 

17 literes nagy kuktámat vettem elõ, aminek az aljára raktam egy jó nagy adag apró káposztát, majd 11 tölteléket, tetejére újból apró káposzta került és a következõ 11 töltelék.
A legfelsõ sort is beterítettem apró káposztával. 2,5 liter vizzel feltöltöttem a kuktát, tetejét ráraktam és 25 percig fõztem. Hagytam, hogy a kukta magától engedje le a szelepet. Ilyenkor már veszélytelen a tetõ eltávolítása a gõz nem fogja megégetni a kezünket. 



Összesen 22 töltelék lett a fenti hús mennyiségbõl. 4 tölteléket meghagytam ebédre. A megmaradt 18 tölteléket üvegbe raktam. Egy üvegbe 3 tölteléket és rá az apró káposztából, majd egy kis levet is. Kupakokkal lezártam az üvegeket. 
A nagy kukta aljárba dunsztoláshoz használt ruhadarabot tettem és egyszerre 5 üveget raktam a kuktába. Lezártam a tetejét, a hõfokot a legmagasabbra állítottam és amikor a kukta elkezdett szuszogni, a hõfokot levettem a minimálisra és az idõt beállítottam 60 percre. Ennyi kell egy készétel hõkezeléséhez (tartósításához).









A kukta tetejét levettem és üvegfogóval kiszedtem az üvegeket. Megtörölgettem õket és a kamra polcára raktam. 


Isteni finomra sikerült ez a töltött káposzta, s még élvezni fogjuk jó párszor, amíg az üvegek ki nem ürülnek. 





Folytats a blogon ... vikkokucko.blogspot.com/2017/03/uvegb...

sponsored links

Keres?s