Üstben fõtt mézeskalácsos cseresznyedzsem
sponsored links
A cseresznyeprojekt nem állt meg a befõtt készítésénél, dzsemet is fõztem. Szabad tûzön, üstben.
Megtettem az elõkészületeket: kiválogattam a gyümölcsöt, mentesítettem a szárától, megmostam, és egy órára langyos vízbe áztattam, hogy ha van benne kukac, kijöjjön. Utána átmostam, és egy nagy fazékba tettem.
Fazékkal együtt kivittem az udvarra, és ott magoztam ki, mert nem szeretem, ha ragacsossá teszi a konyhát a szétfröccsenõ cseresznyelé. Magozás után üstbe került a cseresznye, és megraktuk a tüzet.
Kilónként 10 dkg cukrot és 1 teáskanál mézeskalács fûszert adtam a gyümölcshöz, és bõ két órán át fõztem.
3 tasak 3:1 dzsemfix került még bele, ezzel még 5 percig fõztem, meg-megkeverve. Aztán üvegekbe szedtem, azonnal lezártam, és hagytam kihûlni. Dunsztba tenni nem szükséges.
Amilyen üveg kéznél volt, olyanban tettem el a dzsemet. A legnagyobb üveggel is elfogy felbontás után hamar: kerül süteménybe, vajas kenyérre, pohárkrémbe, fagylalt mellé.