Ünnepi vacsora - Vörösboros marhapörkölt bográcsban
sponsored links
Tegnap volt Középsõm születésnapja, erre az alkalomra Õ akarta megfõzni az ünnepi vacsorát - méghozzá bográcsban, mert imád tüzet rakni, és a szabadban fõzõcskézni. Nekem csak annyi dolgom volt, hogy a keze alá dolgozzak. Összevágtam a húst, megpucoltam és megfõztem a krumplit, meg az én zöldbabomat. A többit Középsõm intézte.
Az biztos, hogy három kilónál egy kicsivel több marha lapockából fõtt a pörkölt, Középsõm rengeteg hagymát, lecsó és erõs paprikát, meg néhány paradicsomot vágott föl hozzá. Nem mernék rá megesküdni, hogy csak olajat használt a dinszteléshez, lehet, hogy kacsazsírt is rakott bele. Fûszerezésül sót, csípõs fûszerpaprikát, õrölt köményt, csípõs piros aranyat rakott a pörköltbe. Ezen kívül kb. 1,5 liter víz, és 2-3 dl cabernet sauvignon is került bele. Jó két órán át rotyogtatta a bográcsban, aztán tálba szedtük - bár Középsõm erõsködött, hogy bográcsostul tegyük asztalra, dehát hogy nézett volna ki a kormos aljával az asztalon. Olyan finom volt, hogy az utolsó falatig elfogyott minden. Jó kis este volt, mindenki nagyon éhesen ült asztalhoz, de a végére mindenki nagyon elégedetten pihegett :).
Középsõmnek innen is boldog szülinapot kívánok így utólag is :)!
Én fokhagymás "ceruzababbal" ettem a pörköltet a testkontroll jegyében |