Ünnepi töltött zsemlekoszorú
sponsored links
Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 2 dl tej, 2 evõkanál joghurt, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál só, 7 g szárított élesztõ;
a töltelékhez: 15 dkg sonka, 15 dkg sajt;
a mázhoz: 8 dkg rizsliszt, 0,9 dl langyos víz, 7 g szárított élesztõ, 1 evõkanál olaj, 1 teáskanál cukor, kevés só.
Elkészítése:
1. A tészta hozzávalóit egy tálban megdagasztjuk. Letakarva 30 percig kelesztjük.
2. Lisztezett deszkán 20 részre osztjuk, mindegyik darabot gombóccá gyúrjuk.
3. A sonkát meg a sajtot kis kockákra vágjuk. A tésztákat kerekre nyújtjuk, közepükre tölteléket teszünk.
4. Egyenként kézbe vesszük, a tészta szélélt középen összefogjuk és szép kerekre formázzuk.
5. Sütõpapírral kibélelt kerek tepsibe tesszük, a belsõ sorban 7, a külsõ sorban pedig 13 zsemlét. Középre egy kisméretû hõálló tálat teszünk.
6. A máz hozzávalóit összekavarjuk, míg a zsemlék pihennek, 10 percig meleg helyen kelesztjük.
7. A tejföl sûrûségû mázat egy ecset segítségével a zsemlékre kenjük. Újabb 10 percig pihentetjük.
8. Elõmelegített sütõben, 180 fokon, 30-35 percig sütjük.