Ünnepi játszma 3. (Pogácsa)

2012-01-03

sponsored links

Nem sütötte túl a kolbászt, nehogy túl kemény legyen. Éppen csak megkapatta a karikákat, aztán ez is ment a nagy lábosba, a többi hússal együtt. Átforgatta az egészet, aztán megkóstolta az ételt. Elégedett volt az ízével, bár jól tudta, hogy a legjobb majd a második-harmadik napon lesz, ha többszöri átmelegítés után összeért benne minden íz.
- Azért egy kis borsot, meg õrölt köményt még elbír... - mondta magában - De sót, pirospaprikát nem teszek bele és be se habarom, hogy tovább elálljon!
Az utóízesítés után félrehúzta a lábast és leült egy kicsit a sûrûsödõ félhomályban.
A konyha jól átmelegedett addigra és megtelt házias illatokkal. Nem volt kedve bemenni a hideg szobába, begyújtani meg már nem volt érdemes. Körülnézett, mivel üthetné el az idõt a lefekvésig. Tekintete a kiürített dobozokra esett. Mindent felhasznált, már csak a hagymás tört krumplit tartalmazó tálca volt érintetlen.
- Mi lenne, ha?? - de végig se gondolta a mondatot, keze már fürgén járt. Lisztet, cukrot, egy kis zacskó szárított élesztõt vett elõ, tejet és vizet melegített és leakasztotta a kampósszegen lógó gyúrótáblát.
A lisztet dagasztótálba szórta. Közepébe kis fészket alakított ki. Beletetette a cukrot és a zacskó élesztõt.. Felöntötte a meglangyosított tej és víz keverékével. Aztán várt vagy egy negyedórát, míg hogy a tûzhely melletti kis asztalon az élesztõ felfutott. Hozzáadta a krumplit, egy kis kacsazsírral, aztán gyakorlott mozdulatokkal dagasztani kezdett. Mikor a tészta olyan lett, amilyennek várta, letakarta a tálat és hagyta tovább kelni a melegen. Leült, kinyújtotta fáradt lábát, bóbiskolt egy kicsit. Az agyában ketyegõ vekker pont egy óra múlva riasztotta. A tészta gyönyörûen megkelt. Kilisztezte a deszkát és ujjnyi vastagra nyújtotta a ...

Folytats a blogon ... trendoblog.blogspot.com/2012/01/unnep...

sponsored links

Keres?s