Ünnepi Cukormentes Csokoládétorta
sponsored links
Sok levelet kapok tõletek hogy miért nem sütök olyan sütiket is amiben nincs cukor és nem csak a diétázók,hanem a cukorbetegek is fogyaszthatnak. Ugyan ilyen felkéréseket kapok a munkám során kezelt cukorbeteg vendégeimtõl is. Ezért elkezdtem ismerkedni a különbözõ édesítõkkel.
A piacon nagyon sokféle édesítõvel találkozunk a boltok polcain,de nem igazán könnyû eldönteni hogy mivel is helyettesíthetõ a cukor úgy hogy ne menjen a sütemény rovására. Megmaradjon az íz világ és szépen is nézzen ki. Egy pár hónapja rászántam magam és kísérletezésbe kezdtem. Sok receptet át olvasgattam és néhányat ki is próbáltam. Valamennyi kipróbált receptet egy kicsit át kellett alakítanom,mert az édesítõkkel mindig meg gyûlt a bajom. Volt olyan hogy nem jött fel kellõképpen a piskóta,vagy nagyon érezhetõ volt az édesítõ benne. Ezért több édesítõ fajtát próbáltam keverni és többször ki is próbáltam az átalakított recepteket,mind addig amíg az én íz világomnak meg nem felelt. Fontosnak tartottam még hogy küllemre is szépek és dekoratívak legyenek,hisz mindig azt hallom a cukorbetegektõl hogy amiket õk ehetnek azok nem szépek és nem finomak. Ezt most én megcáfolom,mert lehet finom cukor nélküli sütiket sütni,csak egy kicsit kísérletezni kell az alapanyagokkal. Azok a receptek amik felkerülnek majd a blogomba többször kipróbáltam,kóstoltattam mind a cukorbetegekkel ,mind azokkal akik nem azok és amikor már mindenkinek ízlett akkor véglegesítettem a recepteket egy füzetbe. Remélem nektek is tetszeni fognak a receptek és kedvet kaptok hozzá hogy ti is kipróbáljátok. Elsõként egy ünnepi csokoládétorta receptet osztok meg veletek. Segítséget is szeretnék tõletek kérni abba hogy ha valaki elkészíti a receptet,fotózza le,küldje el nekem vagy e-mailbe, vagy a Bibimoni facebook oldalra,ezzel is bátorítani azokat akik nem mernek hozzáfogni,mert azt gondolják úgyse sikerülne nekik!
Ünnepi Cukormentes Csokoládétorta
Hozzávalók a piskótához :
9 db közepes nagyságú tojás
60 g fruktóz
30 g. Süssina édesítõpor
60 g.rétesliszt
30 g kakaópor
Hozzávalók a csokoládékrémhez:
1 csomag étcsokoládés fõzõs pudingpor
2 dl víz
2 mokkáskanál Süssina folyékony édesítõ
200 g margarin
20 g. kakaópor
Hozzávalók a díszítéshez:
kevés kakaópor, vagy reszelt diabetikus étcsokoládé
Továbbá a sütéshez egy 27 cm-es kerek kapcsos forma.
Elkészítése:
Melegítsük elõ a sütõt 180 fokon.
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá.
Adjuk hozzá a fruktózt,a süssina édesítõket és a tojássárgákat,majd verjük krémes habbá egy gépi habverõvel. Amikor jó krémes, habos a masszánk adjuk hozzá a liszttel elkevert kakaóport.
Egyenletesen keverjük el benne és osszuk három egyenlõ részre. Szilikonos sütõpapírral kibélelt tortaformába öntjük az egyik adagot és 10 perc alatt tû próbáig sütjük.
Hasonló módon süssük meg a további két lapot is és teljesen hûtsük ki.
Közben készítsük el a krémet.
A pudingpor csomómentesre keverjük a vízzel és az édesítõvel,majd sûrûre fõzzük.
Hûtõbe tesszük amíg teljesen megdermed.
A puha margarint a kakaóporral nagyon habosra keverjük ki egy gépi habverõ segítségével.
Kis adagokban keverjük hozzá a kihûlt pudingot és együtt is habosítsuk fel.
Osszuk három egyenlõ részre.
A tortaformát mossuk el és töröljük szárazra.
Tegyük bele az egyik piskótalapot.
Egyenletesen simítsuk rá az elsõ adag krémet és tegyük rá a második piskótalapot.
Erre simítsuk rá egyenletesen a második adag krémet,majd borítsuk be a harmadik piskótalappal.
Végül egyenletesen vonjuk be a maradék krémmel.
Díszítésként tetszés szerint megszórhatjuk kakaóporral,vagy diabetikus reszelt étcsokoládéval.
Rakjuk a hûtõbe dermedni kb 1-2 órára,majd egy vízbe mártott éles késsel szeleteljük 16 egyenlõ szeletre.