Ünnepi ajánlat: házi kenyérsütés

2011-08-18

sponsored links


Augusztus 20.-i nemzeti ünnepünk gyökereire igen érdekes visszavezetéseket találtam különbözõ forrásokból. Nemzeti ünnepünk kialakulásának történetét - akár több szemszögbõl és forrásból is - érdemes részletesen megismerni.

Mára augusztus 20. Szent István király, az alkotmányosság és jogállamiság, valamint az új kenyér napja is egyben. Az új kenyér ünnepére összeállítottam különösen jól sikerült házi kenyereimbõl egy csokorra valót.

Több okból is érdemes otthonunkban házi kenyeret sütni. Nem hiába foglalkozom gasztronómiával, maga a kenyérsütés folyamata is átható, felemelõ tevékenység számomra. Minden készülõ és frissen elkészült étel illata koronája a munkafolyamatnak, a frissen kisült házi kenyér illatát, az elkészült kenyér látványát és megszegését mégis alkalomról alkalomra körüllengi egyfajta ünnepélyesség a hétköznapokban is.

Az új kenyér ünnepére újra friss, természetes kovászt neveltem, úgyhogy hajnalban hozzákezdek az ünnepi kenyérsütéshez. Errõl természetesen részletesen beszámolok, hiszen a közelmúltban ráéreztem egy új sütési eljárásra, mellyel csodás vastag és ropogós héjú, ugyanakkor könnyû, levegõs belû kenyereket sütök, még inkább, mint korábban. Már alig várom, hogy ez elsõ kovászos kenyeret is kisüssem ezzel az új sütési technikával, ugyanis olyanok az így kisült kenyerek, mintha kemencében sültek volna. Pedig - kemence híján - sütõben sülnek.

Van még talonban egy kivételesen jól sikerült napon szárított paradicsommal dúsított rusztikus gyökérkenyér, melyet a napokban sütöttem és itthon óriási sikert aratott, de ezt a kenyeret úgy gondoltam már csak a kovászos kenyerek után mutatom be, úgyhogy ami késik, nem múlik.

Szenvedélyem a kenyérsütés iránt - úgy érzem - a génjeimben van, ugyanis a dédapám híres debreceni pék volt, valamikor az õ péksége volt Debrecen legismertebb legkedveltebb péksége. A Nyíl utcai Schneider pékség. Sohasem tanultam ezt a mesterséget, és valószínûleg csak házi konyhai szinten fogom mûvelni a jövõben is, mégis egyfajta családi hagyományként, tradícióként ...


Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s