Úton a tökéletes hamburger felé
sponsored links
A jó hamburgerrel kapcsolatos elvárásaim egyszerûek, ezeknek próbálok a mostanában végzett kísérletek során megfelelni: a hús legyen jó minõségû, fûszerezése pikáns, de ne túl erõteljes és legyen kellõképp zsíros ahhoz, hogy a sütés során se száradjon ki; a sütés lehetõleg szabadtûzön, grillen történjen, ez olyan ízt ad hozzá, amit a konyhában nem lehet összehozni. A húspogácsa legyen szépen, szabályosan formázva. Közepesen legyen átsütve a húst, a közepe legyen még kicsit rózsaszín. Legyen még benne cheddar sajt, paradicsom, jégsaláta, az a jellegzetes, kicsit édeskés uborka és némi jalapeno. Nagyon sokat dob az összképen egy saját szósz használata. További opcionális kiegészítõ az avocado és a bacon. A zsemle legyen könnyû és puha, ne morzsolódjon.
A hétvégén ismét sütöttem egy adag hamburger Dobogókõn a teraszon, és ez alapján úgy látom, kb. félúton vagyok: a hús már alakul, a marha többféle részét használtam fel: hátszín, felsál és lapocka keverékébõl állt össze. Így már a hús egész jó let, de még szaftosabb lenne, ha marhavesefaggyút is kevernék bele, ezért legközelebb azt sem fogom kihagyni. A fûszerezésrõl: a só, frissen õrölt feketeborson túl került még a húskeverékbe (1,5 kilóhoz) egy kevés speciális fûszerkeverék, két teáskanál Worcestershire-szósz, egy teáskanál Tabasco. Hozzáütöttem még egy tojást, és aztán alaposan összegyúrtam, egy napig állni hagytam.
Nagy elõrelépés volt egy igazi hamburgerhús-formázó eszköz beszerzése, ehhez Louisanában jutottam hozzá az ...