Útifû maghéj: a kíméletes bélradír

2018-04-07

sponsored links





Csodaszer. Mostanában egyre több élelmiszerre mondják, így az útifû maghéjra is. De mi ez, mire van hatással és hogyan kell használni?

Magyarországon is minden árokszélen találkozhatunk útifûvel, de a lándzsás útifû csak közeli rokona a maghéj forrásául szolgáló növénynek, mely a Hindusztáni-félszigetrõl származik. Ennek fiatal leveleit salátaként is fogyasztják, szárított magja pedig évszázadok óta gyulladáscsökkentõ és béltisztító hatásáról ismert, így székrekedés, hasmenés vagy bélrendszeri gyulladások megszüntetésére használták és használják ma is.

Méregtelenítõ és salaktalanító hatását folyadékkal érintkezve emészthetetlen élelmi rostjainak, kíméletességét a sejtjeiben tárolt nyálkás anyagnak köszönheti, mely a belek belsõ síkosítása révén megkönnyíti a széklet végighaladását és ürítését. Megköti és eltávolítja a vastagbélben lerakódott méreganyagokat azokkal a baktériumokkal együtt, melyek krónikus betegségeket, sõt, akár a belek elrákosodását okozhatják.

Az anyagcsere javításával a súlyvesztést, valamint a hasi zsír eltávolítását is felgyorsítja.

Az útifû maghéj csökkenti a koleszterinszintet és szinten képes tartani a cukorbetegséget is.

Segít megelõzni az érelmeszesedés és a koszorúér-betegségek kialakulását.

A gluténmentes tészták, kenyerek sütésénél is nagy segítség lehet, mert képes sikér nélkül is összetapasztani a lisztet, így megfelelõ állagú lesz a tészta.

Az útifû maghéjat természetes állapotában is fel lehet használni, de szárítva, aprítva vagy porítva könnyebb fogyasztani. Kapszula formájában is kapható.





Hogyan használjuk?

Legegyszerûbb módja, ha folyadékban elkeverjük. Ebbõl a napi adag 7-21 gramm, legfeljebb 7 grammos (egy lapos evõkanálnyi) adagokban. Ehhez bõséges folyadék szükséges, grammonként legalább 30 ml. Ha belekevertük a folyadékba (víz, gyümölcslé, tea, tej), azonnal el kell fogyasztani, hogy mire az útifû maghéj a folyadékot magába szívja és megnõ a tömege, addig biztosan elérjen a gyomorig. Kevés folyadékkal fogyasztva az egész emésztõrendszerben problémát okozhat.

Figyelni kell arra, hogy a gyógyszerek hatóanyagait is megköti és még a felszívódásuk elõtt, ezért a gyógyszer bevétele és az útifû maghéj fogyasztása között legalább 2 órának kell eltelnie.

Ha közvetlenül étkezés elõtt vagy után fogyasztjuk el az útifû maghéjat, úgy az megakadályozza a cukor felszívódását is, s a vércukorszint zuhanását eredményezheti.





Mire használjuk?

Az útifû maghéjat keverhetjük müzlibe, kenyeret, zsemlét is elkészíthetjük felhasználásával. A vajat, pástétomot dúsíthatjuk vele vagy fûszeres olajhoz is keverhetjük. Fõzelékeknél, mártásoknál tökéletes alternatíva sûrítésre a fehér liszt helyett. Leveseinkbe rántás helyett, tésztaételek szószához keverve is megállja helyét. Nyers ételek sûrítéséhez, gyümölcspürék állagának keményítéséhez is kiváló, de pudingot is készíthetünk adagolásával.



A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol útifû maghéj, illetve vele készült termékek is beszerezhetõk.



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?



Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2018/04/07/utif...

sponsored links

Keres?s