Újévi kürtõskalács
sponsored links
Tudom, hogy az igazi kürtõst kint a szabadban, parázson sütik. De mi van, ha az ember fia télen rendeli meg és a ház asszonya nem szeretne kint fagyoskodni, akkor megsüti a sütõben. Igen, igen, jól olvastátok. A képen látható gyönyörû kürtõskalácsokat sütõben sütöttük szilveszter napján. Meg szoktam gyûjteni a papírtõrlõktõl a kemény papírkorongokat, méretre faragom (hogy a tepsibe férjenek), 8 darabot. Alufóliával bevonom, kevés olajjal lekenem és jöhet rá a tészta. Aztán, hogy ne érjenek le a tepsi aljára a kész tésztás korongokat egyenként egy-egy fapálcikára (a nyársak sütésénél szoktunk használi ilyeneket) húzom és úgy teszem be a tepsibe. 4 kürtõs fér el egy tepsibe és 15-20 perc alatt sülnek meg.
Kürtõskalács
Hozzávalók: 500 g finom liszt, 20 g friss élesztõ, 4 evk. cukor, 2 tojássárga, 1 kisk. só, 300 ml langyos tej. Még: 250 g darált dió, 200 g cukor, 2 tojásfehér.
A fenti hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, 30 percig kelni hagyjuk. Addig elõkészítjük a papírkorongokat, pálcikákat, diót, a tojasfehérjéket habbá verjük, elõmelegítjük a sütõt.
A kelttésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, a korongokra feltekerjük, megkenjük felvert tojásfehérjével, majd diós cukorba forgatjuk. A korongokat pálcákra húzzuk, tepsibe, majd sütõbe tesszük sülni.