Újévi ebéd 2013
sponsored links
Az újévi ebédben megint nagy szerepet kapott a lencse. Leves és fõzelék is készült belõle, fõzeléket most elõször fõztem én, eddig csak az Anyukám által készítettet ettem, de most az enyém is nagyon ízlett. Fõfogásként kétféle töltött karaj készült, kolbászhússal és fõtt tojással töltött. Az ebédkészítést a húsok elkészítésével kezdtem. Megfõztem, majd kihûtöttem a tojásokat (7 db-ot, a húsba 4 db kellett, így a levesbe is jutott, annak aki kért). Egy 1,4 kg-os rövidkarajt kettévágtam, mindkét húst óvatosan felszúrtam. Egyik felét megtöltöttem nyers sütni való kolbászból kiszedett fûszeres hússal, másik felét a nyílás befûszerezése után fõtt tojásokkal töltöttem meg (de a tojások üres fehérjéjét most is levágtam, a szomszéd cicái kapták meg). Így a szeletelésnél minden szeletben van sárgája és fehérje egyaránt. Mindkét húst kivül is jól befûszereztem sertéssült fûszerkeverékemmel, aztán egy nagy sütõzacskóba raktam. Köré apró, tisztított, megmosott, egészben hagyott hópelyhecske krumplit raktam, hogy magába szívhassa a húsból kioldódó ízeket. (A nagyobb krumplikat kettévágtam.) A zacskót utána tûzõgéppel lezártam - a tetejére ollóval csíptem egy kis lyukat - és 180 fokra elõmelegített sütõben 85 percig sütöttem.
A zacskó felvágása után kis ideig pihentettem a húsokat, majd felszeleteltem és tálra rendeztem.
Amíg megsült a hús volt idõm a levesre és a fõzelékre.
A levest szokásos módon fõztem, gyorsfõzõ fedõvel. A fõzeléket viszont hagyományos módon, és legnagyobb ...