Újévi ebéd 2012.
sponsored links
A tegnapi sütögetõs, fõzés nélküli szilveszteri évbúcsúztató után az új év fõzéssel kezdõdött. Igaz, ma csak a szûk családnak kellett fõznöm, sok év óta elõször nem jött össze a család az újév megünneplésére. Duplán lencsés ebéd készült, kolbászos lencselevessel, sült oldalassal, debreceni karajjal, és fokhagymával tûzdelt karajjal, a húsok köreteként lencsesalátát és hagymás krumplit tálaltam. Én inkább a lencsét részesítettem elõnyben, úgyhogy a tányéromon a krumpli nem látható.
A kolbászos lencseleves
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 1 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, darabka zellergumó (egy normál gumó fele), 1 szál petrezselyem, 2 szál sárgarépa, 1 szál csabai kolbász, 2,5 liter forró víz, 3 fehér kanál ételízesítõ. A rántáshoz: 2 csapott kanál finom liszt, 2 fehér kanál fûszerpaprika, kevés olaj, a felöntéshez fél-háromnegyed liter hideg víz.
A lencsét forró vízbe áztattam legalább 1 órára, amikor megázott leszûrtem, és jól átmostam, majd az 5,8 literes gyorsfõzõ fedõvel használható Zepter fazékba raktam. A hagymát, fokhagymát apróra felapróztam, a többi zöldséget tisztítás, mosás után feldaraboltam. A kolbászt lebõrözés után kb. 2 cm-es karikákra vágtam és mindent a lencséhez raktam. Felöntöttem ...