ÚJÉV- káposztás lencseleves tarja csíkokkal, és újévi malackaraj vele sült krumplival
sponsored links
Még egy utolsó bûnbe esés, aztán elkezdem a fogyókúrát… Gondolom mindenkinek elege van már a dõzsölésbõl… De lássuk be, olyan jó, jó nehéz, hizlaló kajákat enni :)!
Mint mindenhol, nálunk is lencse kerül az újévi asztalra, de ma, a tegnapra tervezett malacka is odakerült, mert úgy alakult, hogy szilveszterkor nem voltak itthon a családtagjaim, egyedül léptem át az újévbe. Mire az uram hazaért fél háromkor, már csak koccintani volt kedvünk, enni nem…
Ma a tegnap beáztatott lencsébõl leves lett, kicsit korhelyesítve, a malacnak meg jót tett, hogy egy napot állt besózva, befokhagymázva.
Káposztás lencseleves hozzávalói:
0,7 kg házi füstölt tarja
30 dkg lencse
30 dkg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
3 babérlevél
1 chili paprika
kevés ecet
3 gerezd fokhagyma
1 ek mangalica zsír
1 ek pirospaprika
2 lapos ek liszt
A sonkát 2l vízben megfõztem, a levébe beáztattam a lencsét. Másnap feltettem a lencsét fõzni az egészben hagyott vöröshagymával, a babérlevéllel. Mikor félig megpuhult, hozzá adtam a káposztát. A zsírból, fokhagymából, lisztbõl, paprikából rántást készítettem, belekevertem a levesbe. Belekarikáztam a chilit, ecettel ízesítettem. A sonkát felcsíkoztam, belekevertem. Tejfölt külön adtam hozzá a tálaláskor.
A malackaraj elkészítése:
Elõzõ nap beirdaltam a bõrét kb centiméterenként. A csont mellett kialakítottam egy zsebet, itt sóztam be a húst, és alaposan befokhagymáztam. Chili paprika karikákat is dörzsöltem bele.
Másnap két evõkanál mangalica zsírral kikentem a tepsit, belefektettem a húst, öntöttem hozzá fél dl vizet, lefóliáztam, és elõmelegített, 220 fokos sütõbe toltam. 15 perc után visszavettem a hõmérsékletet 180 fokra, így sütöttem a husit másfél órán keresztül. Ekkor mellé tettem a felkockázott krumplit, és fólia nélkül sütöttem még kb fél órát 220 fokon, míg megpirult a bõr, és megsült a burgonya is.