Újra halvacsora pontyból és harcsából
sponsored links
Hosszúnak tûnõ halmentes idõszak után Legnagyobbikom végre két halat hozott ma haza. Egy két és fél kilós harcsát, és egy három kilós gyönyörû pontyot. Már napok óta drukkolok, hogy ponty akadjon végre a horgára, mert karácsony óta nem ettünk pontyot, (vagy legalábbis nem emlékszem rá), de már nagyon rá voltam éhezve. A kétféle halat Legnagyobbikom meg is tisztította, nekem már csak a filézés és további feldolgozás volt hátra. Úgy osztottam a halfiléket, hogy egy finom vegyes halászlé és paprikás lisztben sült hal is kerüljön az asztalra. Íme a két gyönyörûség, alaposan lelógott mindkettõ a tálcáról:
A halakat elõször lebontottam a gerincükrõl, aztán a pontyot tovább filéztem, a harcsát pedig szép, kb. azonos darabokra vágtam. Külön tálba tettem a halászlébe szánt húsokat és a sütni valót. A halászlébe most a ponty hasaalját raktam, de még azt is beirdalva, hogy ne lehessen szálka benne, a ponty mellett a harcsa kevéssé formás darabjai is a levesnek valóba kerültek, amiket aztán piros arannyal jól átkeverve, folpackkal lefedve a hûtõbe raktam. A sütni való halat besóztam és ugyancsak lefóliázva az is a hûtõbe került. Amikor ezekkel elkészültem, a csontokat és fejeket két fej apróra vágott hagymával, csípõs piros arannyal, sóval, kevés õrölt köménnyel, 1 paprikával kb. 1 teáskanál sûrített paradicsommal fõni tettem kb. 2,5 liter forró vízben. Elõször fedõ alatt takarékon, aztán fedõ nélkül lobogva fõztem, összesen kb. 30-40 percig, akkor kivettem a húsokat hülni, a levet pedig átpasszíroztam, hogy véletlenül se maradjon benne szálka. Megváram, hogy a húsok kihûljenek, és lefejtettem a puhára fõtt húst a ...