Újkrumplileves kaprosan, tejfölösen, fokhagymásan... mellé túrósbatyu és birsalmás bukta...
sponsored links
Az egyik legfinomabb krumplileves ez a számomra, Dédiék készítették elsõsorban nyáron, amikor aratták a gabonát, akkor szerepelt sokat ez a leves valami kelttel kiegészítve, mert laktató és könnyû étel a nagy hõségben is.
Persze én télen nyáron készítem, annyira szeretjük, lényege a kapor és a fokhagyma, no meg a tejföl és bármilyen krumplival jó, de a legjobb ilyenkor az újkrumpliból.
Leírásával és más egyebekkel találkozhattok itt és itt és itt is !!!!!
1/2 kg újkrumpli, nem pucolva csak alaposan átmosva és kockázva
4-5 fokhagymagerezd apróra darabolva
1 csokor kapor /most fagyasztott még/
2-3 dl zsíros tejföl
só, bors
pici olaj és pirospaprika
1 tojás, pici liszt
Egy fazékban odateszem a krumpli, a fokhagymát, az apróra metélt kaprot annyi vízben amennyi levest szeretnék, sózom, borsozom és puhára fõzöm. Ez kb. 10-15 perc.
Közben a tojást a liszttel és pici sóval összekeverem, hogy jó kemény nokedlitésztát kapjak, félreteszem.
Egy kislábasban kevés olajat forrósítok és belekeverek egy gondolatnyi pirospaprikát, majd a leveshez adom, hogy színe legyen.
Ezt Dédimama úgy csinálta, hogy a fém merõkanálba töltötte a kortynyi olajat, majd a láng fölé tartotta és egy perc múlva belekeverte a kiskanálnyi fûszerpaprikát és merõkanalastól a levesbe merítette.
Néha szoktam én is így, de néha meg kislábasban keverem össze.
Ezek után a forrásban lévõ levesbe szaggatom mokkáskanállal az aprónokedlit, majd bõven telfölözöm, persze hõkiegyenlítéssel, hogy ne legyen benne csomósan a tejföl, utoljára megkóstolom, hogy kell-e bele még só, mert a krumpli sokat felvesz és ha még egyet rottyant kész is.
Ennek a levesnek nagy elõnye, hogy hidegen melegen egyaránt nagyon finom.
Nyári hõségben, langyos-hûvösen egészen kiváló és üdítõ.
Most túrósbatyut és birsalmasajtos buktát készítettem mellé.
Részletes receptleírást a túrósbatyuhoz, és még más egyebeket is találtok itt és itt és itt is !!!!!!!
A buktához meg itt és itt is !!!!!!
A buktánál most lekvár helyett a töltelék diódarabos birsalmasajt lett, a tészta hosszúságára daraboltam a birsalmasajtot és azzal töltöttem, mondhatom, hogy valami isteni finom, különleges bukták lettek.