Újházi-leves
sponsored links
E levesnek Újházi Ede színmûvész a névadója. Ez volt a kedvenc levese, és ? fáradságot nem sajnálva ? akár Debrecenbe is elutazott a jó alapanyag beszerzéséért. Szerinte a levest csak vén kakasok húsából lehet fõzni, olyanokéból, ?amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett fõlniök, amíg belemáltak alevesbe és eggyé fõttek a zöldséggel, fõként a legendás jelentõségû zellerrel?? (Nagy Endre író) A legenda szerint a mai Gundel vendéglõ elõdjében tett látogatásaikor Újházi sokszor elmesélte, hogy milyen leves ízlik neki, mire Gundel Károly másnap máris elébe tette a finoman gõzölgõ eledelt. Az alábbiakban az általam elkészített verziót olvashatják, amelyet a családom ízléséhez igazítottam.
Újházi-leves
Újházi-leves
Hozzávalók (6-8 személyre): egy 2 kg-os tyúk vagy kakas, 2-3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, 5 dkg karalábé, 1 zöldpaprika, 1 hagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg zöldborsó, só, bors, friss gyömbér, cérnametélt, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A konyhakész tyúkot fõni tesszük annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi. Lehabozzuk, majd csökkentjük a lángot, hogy gyengén, egyenletesen fõjön. Félóra múlva beletesszük az egészben hagyott, behasított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert és karalábét, meg az egészben hagyott hagymát és paprikát, és ízlés szerint fûszerezzük sóval, borssal, reszelt gyömbérrel. Amíg a leves fõ, külön edényekben megfõzzük a zöldborsót meg a gombát, és leszûrjük. A metéltet is kifõzzük. Amikor minden megpuhult, a húst és a zöldségeket kiemeljük, a levest pedig sûrû szitán átszûrjük. A húst feldaraboljuk, a sárgarépát meg a zellert gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A tányérokban szétosztjuk a húst, a tésztát, a zöldségeket, a gombát meg a zöldborsót, rámerjük a forró levest, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Megjegyzés: Az eredeti receptben karfiol és spárga is szerepel, aki szeretné, ilyet is adhat hozzá, szintén külön-külön megfõzve. Az eredeti receptben pedig úgy szerepel, hogy a külön fõtt zöldségek fõzõlevét hozzáöntik a leveshez, én viszont nem így készítettem.