Újhagymás csirkevagdalt kakukkfüves újburgonyával
sponsored links
Mai ebédünk újhagymás csirkevagdalt volt, kakukkfüves újburgonyával és kapormártással. A vagdaltat csirkemellbõl készítettem, a petrezselyemzöld mellett kevéske apróra vágott újhagymát is csempésztem bele. A megsült pogácsákon finoman érzõdik az újhagyma íze, és mivel a csirkemell önmagában eléggé száraz hús, mindenképpen készítsünk hozzá valamilyen mártást. A kakukkfüves újburgonyát teljes egészében Ádám készítette - nagyon finom lett, pillanatok alatt el is fogyott. :) Sok sikert hozzá!
Hozzávalók 12 húspogácsához:
- 1 zsemle
- 3 szál újhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 40 dkg csirkemellfilé
- 1 tojás
- só, õrölt bors, cayenne bors
- kevés olaj
a körethez:
- 1 kg apró szemû újburgonya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kakukkfû
- 1 citrom
- 1/2 dl olívaolaj
- só, õrölt bors, 1/2 csokor petrezselyemzöld
a mártáshoz:
- 2 dl tejföl
- 2 dl fõzõtejszín
- só, õrölt bors
- 1 kávéskanál mustár
- 1/2 csokor kapor
- A körethez a burgonyát kefével nagyon alaposan megmosta, szárazra törölte.
- A fokhagymát megtisztította, a gerezdeket vékony szeletekre vágta.
- A kakukkfüvet és petrezselyemzöldet megmosta, papírtörlõvel felitatta a nedvességet - a petrezselyemzöldet apróra vágta, a kakukkfûleveleket lecsipkedte a szárról.
- Az alaposan megmosott citromból egy ujjnyi széles héjdarabot vágott, amit aztán keskeny csíkokra metélt, majd a citrom levét kifacsarta.
- Az olajat lábasban felhevítette, belerakta a burgonyát, a fokhagymát, a kakukkkfûlevélkéket, a citromhéjat és -levet.
- Összekeverte, majd fedõ alatt, közepes lángon közel 1 óra alatt, a burgonya puhulásáig sütötte - közben néha-néha megrázogatta a lábast.
- Végül a kész burgonyát ízesítette sóval, õrölt borssal és a felaprított petrezselyemzölddel.
- A húspogácsákhoz a zsemlét langyos vízbe áztattam.
- A megtisztított újhagymákat - a világoszöld résszel együtt - és a petrezselyemzöldet nagyon apróra vágtam.
- A húst falatnyi darabokra vágva késes aprítóba tettem, és a tojást is hozzáadva apróra vágtam.
- Hozzáadtam a jól kinyomkodott és összemorzsolt zsemlét, a petrezselyemzöldes újhagymát, ízesítettem sóval, õrölt borssal, cayenne borssal.
- A masszából nedves kézzel 12 pogácsát formáztam, kissé ellapítottam õket, majd kevés forró olajon, teflon serpenyõben szép pirosra sütöttem.
- A mártáshoz a kaprot megtisztítottam, felaprítottam.
- Összekevertem a tejfölt a tejszínnel, a mustárral és az aprított kaporral, ízesítettem sóval és õrölt borssal.
- A húspogácsákat a kakukkfüves újburgonyával és a kapormártással tálaltam.