Újhagyma krémes leves zabpelyhes gombóckával

2014-04-29

sponsored links




Bõvebben :) Tavaszias újhagymaszár krémes leves csalános vajas zabpelyhes gombóckával.
Nos így már közel mindent leírtam ami kell hozzá, ha tetszik, máris készítheted :)




Ó az arányokra is kíváncsi vagy?
Jó, akkor még bõvebben :)


Egyik kedves ismerõstõl, M.-tõl a piacon különleges ajándékot kaptam :)
Újhagymát.


...a zöldjétõl már megfosztottam...

 Lila újhagymát, aminek a különlegessége a zsengeségében, ízében és nagyságában rejlett.
Jó esetben minden újhagyma ilyen   -a kertben nekem is van újhagyma-    de ez mégis más volt....
Szinte omlós, és édes, egyáltalán nem csípõs és a illata is enyhébb.
Az 5 darab hagyma szára több mint 1/4 kg volt.
Elterveztem, hogy krémlevest készítek belõle.
Tettem hozzá a krémesség kedvéért, újkrumplit, a színhatás kedvéért új sárgarépát.
A zabpehelygaluskát (gombóckát) az elmúlt hetekben többször készítettem.
Sejted miért.
Hát persze, mert roppant finom.
A zöldfûszer ami belekerül, mindig más: petreszelyem, zellerzöld, tárkony, most friss csalán.




Újhagyma krémes leves zabpelyhes gombóckával

Hozzávalók

1 nagy csokor újhagyma zöldje
2 db közepes nagyságú új sárgarépa
4 szem (közepes nagyságú) újkrumpli
1-2 gerezd fokhagyma
vaj
petrezselyem
bors
1 dl tejszín

galuska
70 g apró szemû zabpehely
30 g finomliszt
3-4 ek apróra vágott friss csalán (máskor más)
30 g vaj
7 ek forró leves (víz)
1 db tojás

- Mindent megtisztítottam: 
a hagymaszárat apróbbra vágtam, a krumplit kockára, a sárgarépát felkarikáztam.
- Kevés vajon mindezt megdinszteltem, majd fûszereztem.
- Felengedtem vízzel és készre fõztem.


...apróra vágtam a csalánt...

- Közben elkészítettem a galuskát: 
a száraz hozzávalókat kimértem, hozzáadtam a tojást,
 a másik felére pöttyintettem a vajat és a vajra mertem a forró leves lébõl.
(Így a vaj rögtön elolvad a zabpehely pedig kissé megdagad.)
- Összekevertem és hagytam pihenni amíg a leves megfõtt.




- A levesbõl kihalásztam kevés sárgarépát (félretettem), 
majd a többi levest "nagyjából" összeturmixoltam a botmixerrel.
(Nem törekedtem, hogy teljes munkát végezzek, a célom csak az volt, hogy sûrûbb, krémesebb legyen.)
A krémesség érdekében még beleöntöttem kevés tejszínt.
- Beleszaggattam a gombóckákat és készre fõztem.
- A sárgarépákat szétosztottam mindenki tányérjába, 
hogy így színesítsem meg a pasztellzöld színû levest.






Folytats a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s