Újburgonya-szezon!

2014-06-04

sponsored links

Javában tart a szezonja ennek a tavaszi, kora nyári zöldségnek. Mi mindenhogy imádjuk, akár csak megfõzve, kevés vajjal, sóval. Ezt a posztot amolyan bevezetõnek szánjuk, és még várhatóan készítünk egy-két fogást ebbõl a krumpliból, addig, amíg új!

Kapormártás és újburgonya
Hozzávalók:
2 csokor friss kapor
2 evõkanál liszt
2 evõkanál olaj
40 dkg tejföl
1-1,5 dl víz
só, fehérbors

A megmosott és leszárított kapor tüskeszerû levélkéit szedjük le a vastag szárakról, és ha nagyok lennének, kicsit vágjuk össze. Elõször a világos rántást készítjük el, melynél az olajon kevés lisztet pirítunk, ha enyhén megpirult, rádobjuk a felaprított friss kaprot, és felöntjük vízzel. Sóval, fehérborssal ízesítjük, kicsit forraljuk, vigyázva, mert hamar besûrûsödik, majd hozzátesszük a tejfölt. Aki szereti, tehet bele fehérborecetet vagy citromlevet.
Az újburgonya vékony héját vízben lekapargatjuk, majd kevés sós vízben megfõzzük. Az elkészült kapormártást ezzel az ugyancsak nyáreleji finomsággal tálaljuk. Végszóként, s persze azért, hogy a húsimádók kedvébe járjunk, ki lehet egészíteni egy kevés olajban megpirított baconszalonnával, és hogy a borfogyasztók se búslakodjanak, illik hozzá egy jól behûtött sauvignon blanc, de jó társ mellé egy jó hideg fröccs is.

Mentás-joghurtos újkrumpli brokkolival
Hozzávalók:
fél kiló újkrumpli,
fél fej brokkoli,
2 dl natúr joghurt,
vaj, menta, só, bors,
frissen facsart citromlé.

Az újburgonya héját lekaparjuk, majd feltesszük fõni. Eközben elkészítjük a joghurtos-mentás öntetet, itt a joghurthoz friss citromlevet keverünk, és beleaprítjuk a mentaleveleket, sózzuk, borsozzuk. Ha kész, a hûtõbe tesszük. A brokkolit rózsáira szedjük és meggõzöljük. Tálaláskor mellé adjuk a mentás-joghurtos újburgonyát és a brokkolit.



Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2014/06/ujbu...

sponsored links

Keres?s