Újburgonya leves hajdinával, mángolddal és vargányával

2018-05-15

sponsored links

A gluténérzékenységben van jó is. Például olyan terményeket is megeszem, amiket azelõtt nem nagyon használtam a fõzéshez. Ilyen például a hajdina. Egyszer már próbálkoztam vele, de borzasztónak találtam az ízét. Viszont legutóbb a bioboltos hölgy felvilágított, hogy talán azért, mert a pirított hajdinát kóstolhattam és azt õ is utálja. Úgyhogy vettem világosat és ez ízlik. Sokkal semlegesebb, simább aromájú, mint a sötét változata. 



Ez egy igazi nyárelõ leves. Készíthetitek újkrumplival, friss vargányával vagy más erdei gombával (szegfûgombával, galambicával, erdõszéli csiperkével, bimbós pöffeteggel), újhagymával és újfokhagymával, friss zöldfûszerekkel. 

Hozzávalók 6 fõre:
0,5 kg újburgonya
20 dkg mángold
2 félmarék szárított vargánya vagy 20 dkg friss vargánya
10 dkg füstölt szalonna
2 félmarék hajdina
1 közepes fej vöröshagyma (vagy egy csokor újhagyma)
6 gerezd fokhagyma (vagy egy szál újfokhagyma)
3 evõkanál hidegen sajtolt repceolaj
só és frissen õrölt bors
zöldfûszer tetszés szerint: tárkony, kakukkfû, kapor, majoránna, szurokfû, petrezselyemzöld (az én levesemben citromos kakukkfû és tárkony van)
tejföl (a tálaláskor kínáljuk a leveshez)

A kis kockákra vágott hagymákat és a pörcre vágott szalonnát az olajon kevés sóval pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a hadinát, a felszeletelt vargányát, kisebb kockákra vagy karikákra vágott újkrumplit és öntsük fel 3 liter hideg vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Amikor már a burgonya majdnem megfõtt, adjuk bele a középsõ nagy erétõl megszabadított, kockákra vágott mángoldot is, és a tetszés szerinti zöldfûszereket is. Fõzzük még 3-5 percig. Tejföllel, illetve kevés citromlével vagy fehérborecettel kínáljuk.

Tipp: ha nem juttok mángoldhoz, nyugodtan helyettesítsétek spenótlevelekkel.

Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2018/05...

sponsored links

Keres?s