Újburgonya leves hajdinával, mángolddal és vargányával
sponsored links
A gluténérzékenységben van jó is. Például olyan terményeket is megeszem, amiket azelõtt nem nagyon használtam a fõzéshez. Ilyen például a hajdina. Egyszer már próbálkoztam vele, de borzasztónak találtam az ízét. Viszont legutóbb a bioboltos hölgy felvilágított, hogy talán azért, mert a pirított hajdinát kóstolhattam és azt õ is utálja. Úgyhogy vettem világosat és ez ízlik. Sokkal semlegesebb, simább aromájú, mint a sötét változata.
Ez egy igazi nyárelõ leves. Készíthetitek újkrumplival, friss vargányával vagy más erdei gombával (szegfûgombával, galambicával, erdõszéli csiperkével, bimbós pöffeteggel), újhagymával és újfokhagymával, friss zöldfûszerekkel.
0,5 kg újburgonya
20 dkg mángold
2 félmarék szárított vargánya vagy 20 dkg friss vargánya
10 dkg füstölt szalonna
2 félmarék hajdina
1 közepes fej vöröshagyma (vagy egy csokor újhagyma)
6 gerezd fokhagyma (vagy egy szál újfokhagyma)
3 evõkanál hidegen sajtolt repceolaj
só és frissen õrölt bors
zöldfûszer tetszés szerint: tárkony, kakukkfû, kapor, majoránna, szurokfû, petrezselyemzöld (az én levesemben citromos kakukkfû és tárkony van)
tejföl (a tálaláskor kínáljuk a leveshez)
A kis kockákra vágott hagymákat és a pörcre vágott szalonnát az olajon kevés sóval pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a hadinát, a felszeletelt vargányát, kisebb kockákra vagy karikákra vágott újkrumplit és öntsük fel 3 liter hideg vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Amikor már a burgonya majdnem megfõtt, adjuk bele a középsõ nagy erétõl megszabadított, kockákra vágott mángoldot is, és a tetszés szerinti zöldfûszereket is. Fõzzük még 3-5 percig. Tejföllel, illetve kevés citromlével vagy fehérborecettel kínáljuk.
Tipp: ha nem juttok mángoldhoz, nyugodtan helyettesítsétek spenótlevelekkel.