Újborban pácolt oldalas savanyú káposztás dödöllével
sponsored links
Hónapok óta ez az elsõ blogbejegyzésem, és ráadásul nem is én fõztem ezt az isteni ételt. De egyszerûen annyira mutatós és finom volt, hogy meg kell osztanom veletek a receptjét.
Az eredetit a Vidék íze 2017. októberi számban olvashatjátok, két külön receptrõl van szó. Újborban pácolt oldalas fokhagymával és kakukkfûvel az egyik és Füstölt szalonnás dödölle savanyú káposztával a másik.
Mint tudjátok, kislányom születése óta a minimálisra korlátozódik konyhai ténykedésem, jórészt olyanokat fõzök ami már szerepelt a blogon. Ha véletlenül mégsem, akkor egyszerûen elfelejtem fotózni. :) Szerencsére amikor anyuéknál vagyok Dorottyával, idõnként eszembe jut elõvenni a telefont és megörökíteni az újdonságokat. Így történt ez most is.
Hozzávalók az oldalashoz:
- 80 dkg sertésoldalas
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2-3 dl újbor vagy must
- 1-2 chilipaprika
- 1 kis csokor friss vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfû
- só
- bors
- zsír
Egy lábasba tesszük a kétcsontos darabokra vágott, sóval és borssal bedörzsölt oldalast. Mellédobjuk a cikkekre vágott vöröshagymát és az elfelezett fokhagymagerezdeket. Ráöntjük a bort és kis lángon pároljuk 30-40 percig. Hagyjuk kihûlni majd egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.
Másnap átöntjük egy sütõedénybe. Hozzáaadunk kevés olvasztott zsírt, mellédobjuk a felkarikázott chilipaprikát, kakukkfüvet. Alufóliával lefedjük és 170 fokos sütõben kb. másfél órán keresztül sütjük. Utána levesszük róla az alufóliát és megpirítjuk.
Hozzávalók a dödölléhez (ha az oldalashoz szeretnénk köretként, akkor a fele mennyiség is elég):
- 80 dkg burgonya
- 25 dkg liszt
- 20 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg savanyú káposzta
- 1 nagy piros kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 csokor újhagyma
- zsír
- só
A meghámozott, kockára vágott krumplit annyi sós vízben, ami ellepi teljesen puhára fõzzük. A saját levében összetörjük. Hozzáöntjük a lisztet és közben folyamatosan kevergetve beledolgozzuk, kis lángon szárítjuk, puffogtatjuk, hogy a liszt megfõjön és a felesleges víz elpárologjon. Hagyjuk kicsit hûlni.
Egy serpenyõben zsírjára pirítjuk a kockára vágott szalonnát. Pár kanál zsírt hagyunk csak rajta, a többit átkanalazzuk egy másik serpenyõbe. A szalonnás alapra rátesszük a kicsit rövidebbre vágott, átmosott savanyú káposztát. Negyed órát pároljuk, utána hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott paprikát és felkarikázott újhagymát. Ezzel már csak 1-2 percig sütjük.
A másik serpenyõben lévõ szalonnazsírt felforrósítjuk. Ha kell, kevés zsírt adunk még hozzá. Zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk bele a krumplis masszából. Mindkét oldalukat megpirítjuk és átszedjük a zöldséges alapba. Összeforgatjuk.
Mivel a dödölle külön receptként szerepelt az újságban, valójában önálló ételnek kell tekinteni. A teljes adagból sok lesz, ha köretként szeretnénk elkészíteni, elég a fele is. Én nem bántam, hogy a teljes adagot megcsinálta apu, mert következõ ebédre tökéletes volt a dödölle önmagában is. :)
Az eredetit a Vidék íze 2017. októberi számban olvashatjátok, két külön receptrõl van szó. Újborban pácolt oldalas fokhagymával és kakukkfûvel az egyik és Füstölt szalonnás dödölle savanyú káposztával a másik.
Mint tudjátok, kislányom születése óta a minimálisra korlátozódik konyhai ténykedésem, jórészt olyanokat fõzök ami már szerepelt a blogon. Ha véletlenül mégsem, akkor egyszerûen elfelejtem fotózni. :) Szerencsére amikor anyuéknál vagyok Dorottyával, idõnként eszembe jut elõvenni a telefont és megörökíteni az újdonságokat. Így történt ez most is.
Hozzávalók az oldalashoz:
- 80 dkg sertésoldalas
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2-3 dl újbor vagy must
- 1-2 chilipaprika
- 1 kis csokor friss vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfû
- só
- bors
- zsír
Egy lábasba tesszük a kétcsontos darabokra vágott, sóval és borssal bedörzsölt oldalast. Mellédobjuk a cikkekre vágott vöröshagymát és az elfelezett fokhagymagerezdeket. Ráöntjük a bort és kis lángon pároljuk 30-40 percig. Hagyjuk kihûlni majd egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.
Másnap átöntjük egy sütõedénybe. Hozzáaadunk kevés olvasztott zsírt, mellédobjuk a felkarikázott chilipaprikát, kakukkfüvet. Alufóliával lefedjük és 170 fokos sütõben kb. másfél órán keresztül sütjük. Utána levesszük róla az alufóliát és megpirítjuk.
Hozzávalók a dödölléhez (ha az oldalashoz szeretnénk köretként, akkor a fele mennyiség is elég):
- 80 dkg burgonya
- 25 dkg liszt
- 20 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg savanyú káposzta
- 1 nagy piros kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 csokor újhagyma
- zsír
- só
A meghámozott, kockára vágott krumplit annyi sós vízben, ami ellepi teljesen puhára fõzzük. A saját levében összetörjük. Hozzáöntjük a lisztet és közben folyamatosan kevergetve beledolgozzuk, kis lángon szárítjuk, puffogtatjuk, hogy a liszt megfõjön és a felesleges víz elpárologjon. Hagyjuk kicsit hûlni.
Egy serpenyõben zsírjára pirítjuk a kockára vágott szalonnát. Pár kanál zsírt hagyunk csak rajta, a többit átkanalazzuk egy másik serpenyõbe. A szalonnás alapra rátesszük a kicsit rövidebbre vágott, átmosott savanyú káposztát. Negyed órát pároljuk, utána hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott paprikát és felkarikázott újhagymát. Ezzel már csak 1-2 percig sütjük.
A másik serpenyõben lévõ szalonnazsírt felforrósítjuk. Ha kell, kevés zsírt adunk még hozzá. Zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk bele a krumplis masszából. Mindkét oldalukat megpirítjuk és átszedjük a zöldséges alapba. Összeforgatjuk.
Mivel a dödölle külön receptként szerepelt az újságban, valójában önálló ételnek kell tekinteni. A teljes adagból sok lesz, ha köretként szeretnénk elkészíteni, elég a fele is. Én nem bántam, hogy a teljes adagot megcsinálta apu, mert következõ ebédre tökéletes volt a dödölle önmagában is. :)