Újborban pácolt oldalas savanyú káposztás dödöllével

2017-10-17

sponsored links

Hónapok óta ez az elsõ blogbejegyzésem, és ráadásul nem is én fõztem ezt az isteni ételt. De egyszerûen annyira mutatós és finom volt, hogy meg kell osztanom veletek a receptjét.


Az eredetit a Vidék íze 2017. októberi számban olvashatjátok, két külön receptrõl van szó. Újborban pácolt oldalas fokhagymával és kakukkfûvel az egyik és Füstölt szalonnás dödölle savanyú káposztával a másik.

Mint tudjátok, kislányom születése óta a minimálisra korlátozódik konyhai ténykedésem, jórészt olyanokat fõzök ami már szerepelt a blogon. Ha véletlenül mégsem, akkor egyszerûen elfelejtem fotózni. :) Szerencsére amikor anyuéknál vagyok Dorottyával, idõnként eszembe jut elõvenni a telefont és megörökíteni az újdonságokat. Így történt ez most is.

Hozzávalók az oldalashoz:
- 80 dkg sertésoldalas
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2-3 dl újbor vagy must
- 1-2 chilipaprika
- 1 kis csokor friss vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfû
- só
- bors
- zsír

Egy lábasba tesszük a kétcsontos darabokra vágott, sóval és borssal bedörzsölt oldalast. Mellédobjuk a cikkekre vágott vöröshagymát és az elfelezett fokhagymagerezdeket. Ráöntjük a bort és kis lángon pároljuk 30-40 percig. Hagyjuk kihûlni majd egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.

Másnap átöntjük egy sütõedénybe. Hozzáaadunk kevés olvasztott zsírt, mellédobjuk a felkarikázott chilipaprikát, kakukkfüvet. Alufóliával lefedjük és 170 fokos sütõben kb. másfél órán keresztül sütjük. Utána levesszük róla az alufóliát és megpirítjuk.



Hozzávalók a dödölléhez (ha az oldalashoz szeretnénk köretként, akkor a fele mennyiség is elég):
- 80 dkg burgonya
- 25 dkg liszt
- 20 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg savanyú káposzta
- 1 nagy piros kaliforniai vagy kápia paprika
- 1 csokor újhagyma
- zsír
- só

A meghámozott, kockára vágott krumplit annyi sós vízben, ami ellepi teljesen puhára fõzzük. A saját levében összetörjük. Hozzáöntjük a lisztet és közben folyamatosan kevergetve beledolgozzuk, kis lángon szárítjuk, puffogtatjuk, hogy a liszt megfõjön és a felesleges víz elpárologjon. Hagyjuk kicsit hûlni.

Egy serpenyõben zsírjára pirítjuk a kockára vágott szalonnát. Pár kanál zsírt hagyunk csak rajta, a többit átkanalazzuk egy másik serpenyõbe. A szalonnás alapra rátesszük a kicsit rövidebbre vágott, átmosott savanyú káposztát. Negyed órát pároljuk, utána hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott paprikát és felkarikázott újhagymát. Ezzel már csak 1-2 percig sütjük.

A másik serpenyõben lévõ szalonnazsírt felforrósítjuk. Ha kell, kevés zsírt adunk még hozzá. Zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk bele a krumplis masszából. Mindkét oldalukat megpirítjuk és átszedjük a zöldséges alapba. Összeforgatjuk.



Mivel a dödölle külön receptként szerepelt az újságban, valójában önálló ételnek kell tekinteni. A teljes adagból sok lesz, ha köretként szeretnénk elkészíteni, elég a fele is. Én nem bántam, hogy a teljes adagot megcsinálta apu, mert következõ ebédre tökéletes volt a dödölle önmagában is. :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2017/10/ujborb...

sponsored links

Keres?s