Újabb kerek születésnap és gesztenye torta
sponsored links
Bükkszenti Tata ma tölti a 90-et. Boldog születésnapot!
Sajnos az Õ fülhúzása halasztásra kerül, mert nincs a szomszédban, mint a másik egyívású apóka. Pedig nagyon megölelném e nagy nap alkalmából. Egyelõre egy virtuális tortával tudok csak kedveskedni, ami a másik ünnepeltnek készült.
A piskóta a hagyományos módon készült, itt írtam róla, annyi, hogy gesztenyemasszát és mandulát a tésztába nem tettem. Egy kerek sütõformába 6 tojásból készül. A 6 tojáshoz 6 tojás, és 6 kanál porcukor / liszt kerül, meg egy fél csomag sütõpor.
Zsírpapírt teszünk a sütõformába, és begyújtjuk a sütõt. A sárgáját és a fehérjét külön vesszük, a sárgájához keverjük a porcukrot, míg kifehéredik, majd a sütõport és a lisztet. Gyorsan felverjük a fehérjét kemény habbá. Két részletben hozzákeverjük finoman a sárgájához, majd a formába öntjük. 180-200 C-on fél órát sütjük. És nem nyitogatjuk közben a sütõt!
A krém gesztenyemassza (3 csomag) 3 ek porcukor 1 vaj és 2,5 dl növényi tejszín keverékébõl készült.
Az oldalát és a tetejét egy régebbi száraz piskóta morzsája (de lehet babapiskóta is) és darált mogyoró keverékével szórtam meg.
Ha vegánul kellene készítenem, ebbõl ...