Új évi lencsesaláta
sponsored links
Idén teljesen szakítottunk az eddigi szilveszteri családi hagyományainkkal -
kivéve a tatárbifszteket, mert azt készített Katu, igaz csak 0,5 kg bélszínbõl, mert már ennyi is elég nekünk -
mert nem volt se sült malac, se csülök pékné módra, se semmilyen sült oldalas, hanem "csak" füstölt csülkös bablevest készítettem, jó sokat, jó sûrûn, jó zöldségesen és rengeteg csipetkével.
Ezt kívántuk, és nagyon finom lett. Több tányérral fogyott 31-én és 1-én is ebédre.
Végül a sütést teljesen elhagytuk, nem éreztünk elég kedvet hozzá, így nem lett se sörkifli, se sajtos rúd és láss csodát megvoltunk nélkülük is.
Vacsorára a tatárbifsztek volt pirítós kenyéren, lila hagymakarikákkal, ami egyenesen csodás volt.
Éjfélkor szamócás gyerekpezsivel koccintottunk és egész nap filmeket néztünk.
Szerencsére ezen a környéken olyan borzasztó nem volt a petárdázás, ki lehetett bírni, egész jól viselték az állatkáim is, egyedül Csinike bujkált egész este, talán neki vannak a legrosszabb emlékei kóborcica korából, de éjjel 1 óra után síri csönd lett és így is maradt. Onnantól nyugodtan aludhattunk reggelig.
Még soha nem készítettem lencsesalátát, mindig csak levest vagy fõzeléket, szóval itt volt az ideje az újításnak és milyen jól tettem.
Ime a recept:
Hozzávalók: 2 fõ részére
25 dkg lencse
1 db vöröshagyma
2 db tojás
3 szál újhagyma
1 pár virsli
10 dkg fõtt füstölt tarja
kb. 2 dl majonéz
kb. 2 dl tejföl
só, bors
A lencsét megmostam és az egészben hagyott tisztított vöröshagymával bõ vízben puhára fõztem, ügyeltem, hogy még al dente legyen a lencse, nem szabad szétfõzni ! Ez kb. 12-15 perc fõzési idõt jelent. Ezekután leszûrtem, a hagymát kidobtam és a lencsét hagytam langyosra hûlni.
Egy másik edényben 2 percig fõztem a virslit, majd felkarikáztam és szintén hagytam kihûlni.
Egy harmadik lábaskában pedig a tojásokat fõztem keményre, majd jéghideg vízben hagytam hûlni, mielõtt megpucoltam és elfeleztem.
Egy tálba belekarikáztam a megtisztított újhagymát, a fõtt füstölt tarját és sóztam, borsoztam, majd hozzákevertem a majonézt és végül a tejföllel kevertem ízesen krémesre az alapot.
Amikor kihûlt a lencse és a virsli ezeket is belekevertem, végül a felezett fõtt tojások lettek a tetejére helyezve.
2-3 karika póréhagymát darabolva megszórtam a saláta tetejét.
Jól behûtöttem, tálaláskor pirítós kenyeret kínáltam mellé.
Nagyon finom saláta, megtartom a receptet.
Forrás: Nosalty, Juci/strawberry/ receptje alapján kis változtatásokkal