Ötfûszeres-csokoládés keksz
sponsored links
Már rögtön év elején gondoltam megosztani ezt a receptet,végül úgy döntöttem, hogy mégis kínos lenne január 2-án egy csokoládés keksszelelõállni, inkább vártam néhány hetet. Most már talán nem akkora szentségtörés.
Karácsony elõtt a külföldi szakácskönyvekrõlszóló összefoglalóban ajánlottam a The Family Meal: Home Cooking with FerranAdria címû könyvet, amely az El Bulli 75 fõs személyzeteelfogyasztott menük leírását tartalmazza. (És amelynek állítólag készül a magyar fordítása). Kiemeltem, hogykét dolog fogott meg igazán ebben a kötetben: egyrészt a desszertes fejezetek,másrészt a tény, hogy minden recept 75 fõre is tartalmazza az anyaghányadokat.Ennél a "keksznél" is 100 darabra is szól a recept, de szerintem kisebbkiszerelésben nem is érdemes nekiállni. Egyrészt, mert remekül tárolható amasszája a mélyhûtõben, így bármikor tíz perc alatt elõkapható, másrészt mertamolyan "párolgós típusú" édesség ez, ahol kettõt pislog az ember, és már el isfogyott.
A keksz egyáltalán nem helytálló kifejezés, mert csalóka,ártatlan külseje valójában egy tömény csokoládés brownie-t fed. Lisztet keveset tartalmaz,csokoládét annál inkább. És nagyon jó.
Ötfûszeres-csokoládéskeksz
Hozzávalók (100 darab)
5 tojás
40dkg cukor
1 vanília kikapart magjai
80dkg csokoládé, feldarabolva
8,5dkg vaj
8,5dkg liszt
2 teáskanál kínai ötfûszerkeverék
2 teáskanál nescafé por ...