Örök klasszikusok a hétvégén.... szombaton marháskodtunk....
sponsored links
2 nagy szelet csontos rostélyos
4 db marha velõscsont
leveszöldség nagy adag:
3 sárgarépa, 3 fehérrépa, 2 db karalábé, 2 db zeller, kelkáposzta,
nagy csokor zellerzöld
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 hegyes erõspaprika
1 tv paprika
só, bors
házi cérnametélt
ecetes torma
A húslevesek királya..... a leves titka, mindig hideg vízben teszem oda fõni, a velõscsontok mindkét oldalát sóba nyomkodom és úgy teszem a fazék aljába, így nem jön ki belõle a velõ fõzés közben, állítólag, volt már, hogy valamennyi kijött, de most például bennmaradt, mellé a rostélyos szeleteket, forráskor leszedem a keletkezett habot és csendes tûzön, épp csak zizeregve fõ, jó 3 órát.
Tálaláskor leszûröm, kifõzöm hozzá, most épp a házi cérnametéltet, és külön tálon kínálom a húst tormával, és szintén külön tálon a fõtt zöldségeket.
Forró pirítóst készítek és a szintén forró velõt kiütögetem a csontból és a kenyérszeletekre kenem, egyébként könnyen kicsúszik a csontból, bõven sózom és azon melegen megesszük, fenséges étel.
Nem tudom kellõen érzékeltetni mennyire szeretjük, így ahogy van, az egészet, mindenestõl.
.... valamint....
Marhapörkölt lábszárból krumplival és kovászos uborkával
2 kg marhalábszár felkockázva
4 db vöröshagyma
1 fej fokhagyma
köménymag szemes is és õrölt is bõven
2-3 tv paprika kockázva
2-3 db paradicsom kockázva
1 db hegyes erõs zöldpaprika
2-3 ek. zsír
só, bors, pirospaprika
pirosarany csemege is, csípõs is
Forró zsírra rádobom az egész köményt, a húst, jól átpirítom, megy hozzá a felkockázott hagyma, az apróra vágott fokhagyma, a paprikák, összedinsztelem, meghintem pirospaprikával bõven, majd hozzáadom a paradicsomot is és annyi vizet, hogy épp ellepje, sózom, borsozom, még õrölt köményt is szórok hozzá, meg piros aranyat nyomok rá, mindkettõbõl, jól elkeverem és felforrástól számítva nagyon kis tûzön, szintén fõ vagy 3-4 órát, ugyanis sûrû szaftúnak és szétomlóan vajpuhának kell lennie a végére.
Hát ez pont olyan lett.
Fõtt krumplival és kovászos uborkával tálalom.
A végén a sûrû szaftot, ha még marad a tányéron, isteni kitörölgetni friss puha kenyérdarabbal.
Fölséges egy étel.