Öregtésztás kenyér (többféle liszttel)
sponsored links
Hozzávalók:
--- Az öregtésztához:
95 g víz
2 g friss élesztõ
80 g BL80-as kenyérliszt
80 g tönkölybúzaliszt
- ezt este összegyúrtam és egy mûanyag tálban, folpack foliával letakarva hagytam másnapig a konyhapulton.
--- Másnap a kenyérhez:
0,5 dl görög joghurt
2,7 dl víz
12 g friss élesztõ
1 teáskanál méz
az összes öregtészta
2 evõkanál olaj
200 g BL80-as kenyérliszt
100 g teljeskiõrlésû rozsliszt
100 g tönköly simaliszt
100 g tönköly rétesliszt
1 teáskanál utifûmaghéj
2 teáskanál só
2 evõkanál magkeverék (nálam fekete és fehér szezámmag, lenmag)
+ magkeverék a meghempergetéshez (szezámmag, zabpehely, mák)
Géppel kidolgoztam a tésztát, kiolajozott kelesztõtálba pakoltam, hagytam kelni 1 órát, közben 2x átgyúrtam.
Mikor megkelt, megformáztam a kenyeret (nem liszteztem a felületet, szépen lehetett vele dolgozni, nem ragadt) és jól megforgattam-meghempergettem tetszés szerinti magkeverékben, kissé belenyomkodva (ehhez is fekete- és fehér szezámmagot, mákot, kevés zabpelyhet használtam). Egy sütõpapírra tettem, amin hagyom letakarva kelni és majd ezzel a papírral teszem az elõmelegített tepsibe. (Kb. 45-50 percet hagytam kelni.) Közben a sütõt egy fedeles tepsivel együtt elõmelegítettem 230 fokra. A megkelt kenyeret pengével bevágtam, vízzel alaposan lespricceltem. A forró tepsibe tettem a papírral együtt a kenyeret, a tepsi fedelét is lespricceltem vízzel, gyorsan lecsuktam és betettem sütni. 20 perc után a tepsi fedelét levettemés úgy sütöttem tovább. A vége felé a kenyeret levettem a papírról és csak úgy, tepsi nélkül még sütöttem csak a rácson, hogy oldalról is szép pirosra sülhessen (elég nagy kenyérke lett).