Öregtésztás kalács
sponsored links
A recept, amibõl kiindultam, ez a kalács volt Limarától. Én kicsit módosítottam rajta.
Hozzávalók:
- Az öregtésztához (amit elõzõ este készítettem el):
1 dl víz
3 g friss élesztõ
15 dkg finomliszt
- ezeket összegyúrni, lefedve hagyni másnapig a konyhapulton.
- A kalácshoz:
az összes öregtészta
kb. 3,5 - 3,7 dl tej
60 dkg finomliszt
23 g friss élesztõ
15 dkg kristálycukor
2 pici tojás (vagy 1 nagy)
2 csomag vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
15 dkg mazsola
A hozzávalókból géppel bedagasztottam a tésztát (a mazsolát csak a vége felé dagasztottam bele). Kelesztõtálban hagytam kelni,közben 2x átgyúrtam.
Amikor megkelt,4 felé osztottam, kettõt-kettõt összetekertem. Sütõpapírral bélelt formába tettem, letakarva hagytam kelni kb. 45 percet. Közben a sütõt bekapcsoltam 175 fokra. Amikor a kalácsok megkeltek, tojással lekentem, vagdalt mandulával megszórtam. Kb. 50 - 55 perc alatt megsütöttem.