Öreglebbencs / galaburgyi

2012-05-20

sponsored links


Mióta ezt a blogot írom igen furcsa viszonyba kerültem a korábban olyan nagyon nem szeretett ételekkel. Készítettem már azóta mákos gubát, amit nagyon megszerettünk, pedig 5 évvel ezelõtt tuti nem ettem volna meg. De van ilyen több is. Mind között azonban a legnagyobb ellenérzést a galaburgyi esetén kellett leküzdenem. Családi anekdota járja ezzel az étellel való viszonyomat. Történt ugyanis, hogy 7 éves koromban a nagymamám elvitt magával nyaralni egy hétre Karcagra-mert hogy ott lakott õ a Hortobágy határában. A kedvében akart járni a balatoni unokájának, aki krumplis tésztát rendelt ebédre. El is készítette az õ galaburgyiját, csakhogy felénk nem ez a krumplis tészta (mert a galaburgyi tényleg krumplival készült tésztaétel, de nem krumplis tészta)......és hát milyen a gyerek? szigorú volt a mama, tetszett nem tetszett enni kellett......én csak ültem ott és turkáltam.....aztán mikor végre ott hagyott, az egész tányérral bedobáltam az asztal alá a macskának......nem számítottam rá, hogy a 17 éves alföldi kandúr nem lesz a cinkostársam. Mikor a mama megtalálta az ételt az asztal alatt, én úgy kikaptam.........másnap haza kellett vinnie. Gyerekkorom további részében is eléggé válogatós voltam, de mikor szegény anyám már unta, akkor mindig azzal ijesztgetett, hogy fõz nekem galaburgyit........de az igazat megvallva azóta sem ettem. Idáig. Mert ha már a blog kedvéért újragondoltam a viszonyomat pl a mákos gubával, hát miért ne adhatnék még egy esélyt a lebbencsnek is? Hozattam anyukámmal lebbencstésztát és ma megfõztem. Nem mondom, hogy nem voltak fenntartásaim fõzés közben, de a végeredményben pozitívan csalódtam, végülis nincs benne semmi, amit amúgy ne szeretnénk.

Sok néven ismerik ezt az eredetileg hortobágyi pásztorételt: slambuc, öreglebbencs, galaburgyi, öhöm. Pásztorétel lévén bográcsban az igazi, de itt Angliában ma 7 fok van, nem éppen bográcsozós idõ.

Hozzávalók

10 dkg mangalica szalonna
1 fej vöröshagyma
30-40 deka lebbencs tészta ...

Folytats a blogon ... zsuzsiafazekban.blogspot.com/2012/05/...

sponsored links

Keres?s