Öntözz eperborral!
sponsored links
Mi az amit a világon mi egyedül készítünk eperbõl? Az eperbor. Mielõtt bárki felhördülne, hogy de hiszen ott van a Fragolino, tisztázni kell, hogy az szõlõ alapú habzóbor eper ízesítéssel, amirõl meg ma én beszélek, az eperbõl készített bor. Semmi más nincs benne, mint eper. Hagyományos szõlõbor eljárással készül, reduktív eljárással.
Eperbor háromféle képpen készül. Az egyik, ez a világon elsõként itthon készített 100%-ban eperbõl készült bor. A másik a szõlõbor alapú, eper vagy eperaroma hozzáadásával készült Fragolino, és a harmadik az etilalkoholos, eperaromás, ez nem tartalmaz természetes anyagokat. Lehangoló nem? Hogy még tisztább képet kapjuk a piac szokásairól, figyeljetek nagyon. A teljes eperbor fogyasztás így oszlik fel: A miénk 1%, a boralapú epres 19%, és a laborban készült etil alkoholos a maradék 80%.
De honnan van nekünk ilyenünk? Két elszánt férfi megalkotta az "Epermester" márkanevet. Kallós Gábor tulajdonos aki maga tahitótfalui, és borásza, Szabó Iván. Õk készítik az eperbort. Idén második évben palackoznak. Tavaly kezdték, az eddig szakirodalom nélküli eperbor készítést, amit csak "nagyanyáinktól hallottunk hogyan készül" mondta Gábor. A faluban van hagyománya az eperbor készítésnek, de eddig csak házi módszerekkel, hobbiként készült eperbor. Tahitótfalu, és környéke, a Szentendrei-sziget, az eper hazája. Érdekességként szeretném elmondani, hogy a világon 190-200 közöttire tehetõ az eperfajták száma, nálunk ebbõl nagyjából 40 -féle terem. A tavalyi elsõ palackok azonnal két, rangos nemzetközi megmérettetésen is a ...