Ököruszályleves sok Madeirával

2012-11-15

sponsored links

okoruszaly.jpg

Egyre rövidebbek és hidegebbek már a nappalok, amiben az a jó, hogy nekiállhatunk ráérõsen olyan tartalmas leveseket fõzni, mint ez a most következõ, marhafarok felhasználásával készülõ, egytálételnek is beillõ fogás. Ne tévesszen meg senkit a név, hiába készül ököruszályból, ez nem egy áttetszõ húsleves lesz, hanem sokkal inkább sûrû, sötétbordó színû, részben a sok Madeira bornak, részben a trükkös elkészítésnek köszönhetõen. Hagyományos német receptrõl van szó, amire egyik kedvenc újságomban, az Essen&Trinken jubileumi (most negyvenéves a lap) számában bukkantam rá. A fõzés lassú tûzön és a bor együttesen fantasztikus ízeket hoz elõ a húsból, akár ebédre, akár vacsorára kiváló választás így késõ õsszel. Az elkészítésre viszont valóban érdemes több idõt szánni, legjobb még elõzõ este elkezdeni, és másnap ebéd elõtt befejezni.

Hozzávalók
4 fej hagyma
20 dkg sárgarépa
30 dkg zellergyökér
150 g petrezselyemgyökér
80 g póréhagyma (a vastagabbik fajta)
50 g füstölt sonka
6-8 ek olaj
1,5 kg ökörfarok, 3 cm-es darabokra vágva
1 doboz passzírozott paradicsom
1,5 dl Madeira
3 dl vörösbor
2 babérlevél ...


Folytats a blogon ... husosfazek.blog.hu/2012/11/15/okorusz...

sponsored links

Keres?s