Ökörszem / Karlsbadi túrós- cukrász tétel
sponsored links
Újabb cukrásztételt hozok. Ízre és állagra tökéletes lett, viszont kinézetre sajnos nem. A cukrász tankönyben leírt receptek néhol sajnos nem pontosak. Például itt.Kimaradt az a lépés, hogy a tésztába mélyedést csinálunk és abba kanalazzuk a túrókrémet. Én sajnos nem így csináltam, így nem lett szép. A receptbe már a javított verzió kerül.
Hozzávalók:
18 darabhoz
A tésztához:
( briós tészta)
500 gr liszt
50 gr vaj / margarin
50 gr porcukor
20 gr friss élesztõ
5 gr só
250 ml tej
2 db tojás sárgája
A túrótöltelékhez:
250 gr túró
2 tojás sárgája
75 gr cukor
15 gr vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
15 gr búzadara
A kenéshez:
1 egész tojás
Elkészítés:
1. A tésztához az élesztõt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt kézzel vagy géppel alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk a tésztár, letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Én most egy jó 1,5 órán át kelesztettem és szuper puha, levegõs lett a tészta.
2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót villával áttörjük és elkeverjük a többi hozzávalóval együtt, felhasználásig hûtõbe tesszük.
3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 1,5 cm vastagra nyújtjuk és 10 cm átmérõjû kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Az így kapott körök közepébe ujjunkkal egy mélyedést csinálunk és belekanalazzuk a túrótölteléket úgy, hogy egy kis pereme maradjon.
4. Sütõpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk õket, a szabadon maradt tésztaszéleket felvert tojással lekenjük, pihentetjük egy félórát. Újra lekenjük tojással és ezt követõen toljuk a forró, 210 fokra elõmelegített sütõbe, ahol 12-15 perc alatt készre sütjük õket.