Ökörfarokragu, vagyis Coda alla vaccinara
sponsored links
Sok-sok évvel ezelõtti római utunk alkalmával kóstoltam ezt a tradicionális római ételt, aminek ízét azóta sem felejtettem el. Ennek a raguszerû csodának, ami különlegességét összetevõinek köszönheti, az erõs, de kissé édes-savanyúba hajló zamatnak mindenkit rabja lesz.
A napokban végre gyönyörû, feldarabolt ökörfarokhoz jutottam, így tehát nem volt kérdés, mi készüljön belõle. Nagyon jól sikerült, aminek egyik titka, hogy nagyon lassan, több órán keresztül párolódik vajpuhára.
A belefõzött csokoládé nem vicc, nem szabad megijedni tõle, csodálatosan beleillik. Elõször én is tartottam tõle, de miután római ismerõseink megerõsítetettek benne, bátran belevágtam.
Amikor belekóstoltunk, mondhatni, megállt az idõ...
Hozzávalók 4-5 személyre:
2 kg ökörfarok ( a hentessel feldaraboltatva)
1 nagy fej hagyma
2 db sárgarépa
5 szál halványító zeller
2 gerezd fokhagyma
3-4 db szekfûszeg
1 ek aprított petrezselyem
10 dkg abált tokaszalonna (vagy, ami található a kamrában :-D
2 dl száraz fehérbor
80 dkg hámozott paradicsom (télen konzerv, vagy dobozos)
2 tk sûrített paradicsom
0,5 l zöldség alaplé
2 ek mazsola
2 dkg lehetõleg jó minõségû, sötét csokoládé (minimum 70%-os), finomra reszelve
2 ek fenyõmag (elmaradhat), zsiradék nélkül egy edényben megpirítva
csipet õrölt fahéj
4 ek olívaolaj (extra virgine)
só, bors
30 dkg rigatoni, vagy valami kedvünkre való csötészta
A hagymát, fokhagymát, répát, és zellert megpucoljuk és felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk.
Az ökörfarok darabokat alaposan lemossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.
Az olívaolajat egy nagy fazékban felforrósítjuk és a húsdarabokat közepes hõmérsékleten, adagonként megpirítjuk benne, majd külön edénybe szedjük.
A szalonnát üvegesre sütjük a fazékban, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, répát, zellert (lehet beletenni a zöldjébõl is), szekfûszeget és rövid ideig együtt pirítjuk. Megszórjuk a petrezselyemmel.
Az ökörfarok darabokat is beleadjuk, felöntjük a borral.
A paradicsomot kis kockákra vágjuk és a szafthoz keverjük. A sûrített paradicsomot és az alaplevet is beleadjuk, sózzuk, borsozzuk.
Lefedve gyenge lángon 3-4 órát pároljuk, míg a hús olyan puha lesz, hogy szinte magától leválik a csontról.
Idõnként megkavarjuk és megnézzük, hogy elég folyadék van-e alatta. Szükség esetén további alaplével pótoljuk.
Eközben a tésztát enyhén sós vízben al dente kifõzzük.
A sütõt 100 fokra elõmelegítjük és a fõzés vége elõtt kb. 10 perccel a húsdarabokat egy külön, tûzálló tálra kiemeljük és a sütõben melegen tartjuk.
A mazsolát és a csokoládét a szószban összefõzzük. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk, fahéjjal megszórjuk.
A kifõtt tésztát néhány kanál szósszal összekeverjük, esetleg reszelhetünk rá kevéske Pecorino Romano-t (vagy más csípõs, jól reszelhetõ sajtot).
A szószt az ökörfarokra kanalazzuk, megszórjuk fenyõmaggal és a tésztával kínáljuk.
A napokban végre gyönyörû, feldarabolt ökörfarokhoz jutottam, így tehát nem volt kérdés, mi készüljön belõle. Nagyon jól sikerült, aminek egyik titka, hogy nagyon lassan, több órán keresztül párolódik vajpuhára.
A belefõzött csokoládé nem vicc, nem szabad megijedni tõle, csodálatosan beleillik. Elõször én is tartottam tõle, de miután római ismerõseink megerõsítetettek benne, bátran belevágtam.
Amikor belekóstoltunk, mondhatni, megállt az idõ...
Hozzávalók 4-5 személyre:
2 kg ökörfarok ( a hentessel feldaraboltatva)
1 nagy fej hagyma
2 db sárgarépa
5 szál halványító zeller
2 gerezd fokhagyma
3-4 db szekfûszeg
1 ek aprított petrezselyem
10 dkg abált tokaszalonna (vagy, ami található a kamrában :-D
2 dl száraz fehérbor
80 dkg hámozott paradicsom (télen konzerv, vagy dobozos)
2 tk sûrített paradicsom
0,5 l zöldség alaplé
2 ek mazsola
2 dkg lehetõleg jó minõségû, sötét csokoládé (minimum 70%-os), finomra reszelve
2 ek fenyõmag (elmaradhat), zsiradék nélkül egy edényben megpirítva
csipet õrölt fahéj
4 ek olívaolaj (extra virgine)
só, bors
30 dkg rigatoni, vagy valami kedvünkre való csötészta
A hagymát, fokhagymát, répát, és zellert megpucoljuk és felaprítjuk. A szalonnát felkockázzuk.
Az ökörfarok darabokat alaposan lemossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk.
Az olívaolajat egy nagy fazékban felforrósítjuk és a húsdarabokat közepes hõmérsékleten, adagonként megpirítjuk benne, majd külön edénybe szedjük.
A szalonnát üvegesre sütjük a fazékban, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, répát, zellert (lehet beletenni a zöldjébõl is), szekfûszeget és rövid ideig együtt pirítjuk. Megszórjuk a petrezselyemmel.
Az ökörfarok darabokat is beleadjuk, felöntjük a borral.
A paradicsomot kis kockákra vágjuk és a szafthoz keverjük. A sûrített paradicsomot és az alaplevet is beleadjuk, sózzuk, borsozzuk.
Lefedve gyenge lángon 3-4 órát pároljuk, míg a hús olyan puha lesz, hogy szinte magától leválik a csontról.
Idõnként megkavarjuk és megnézzük, hogy elég folyadék van-e alatta. Szükség esetén további alaplével pótoljuk.
Eközben a tésztát enyhén sós vízben al dente kifõzzük.
A sütõt 100 fokra elõmelegítjük és a fõzés vége elõtt kb. 10 perccel a húsdarabokat egy külön, tûzálló tálra kiemeljük és a sütõben melegen tartjuk.
A mazsolát és a csokoládét a szószban összefõzzük. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk, fahéjjal megszórjuk.
A kifõtt tésztát néhány kanál szósszal összekeverjük, esetleg reszelhetünk rá kevéske Pecorino Romano-t (vagy más csípõs, jól reszelhetõ sajtot).
A szószt az ökörfarokra kanalazzuk, megszórjuk fenyõmaggal és a tésztával kínáljuk.