ÖKOÉLELMISZEREK MINÕSÉGE 2.
sponsored links
Több ásványi anyag, vitamin és fitovegyület tartalom
Az ökogazdálkodás során a termõföld természetes tápanyag szolgáltató képességét használják ki és a tápanyag visszapótlás szerves tápanyagokkal történik. A trágyázási módok hatással vannak a kultúrnövények beltartalmára, így az ásványi anyag tartalomra is, de hatásukat nem lehet általánosítani minden elemre. A biotermékek átlagos ásványi anyag koncentrációja vizsgálatok szerint kb. kétszerese a vegyszeres gazdálkodásból származókénak. A kémiai gyomirtók, -rovarölõk, -gombaölõk használatának tilalma miatt a termelés a növények természetes védekezõ képességére is épít, ebbõl következõen kedvezõbben alakul a növények vitamin és fitovegyület tartalma is. A fitovegyületek (antioxidánsok, szín-, íz- és zamatanyagok) olyan másodlagos növényi anyagcseretermékek, amelyeket a növény a saját védekezési rendszerének növelése érdekében szintetizál, ezért egészségvédõ hatásúak; hozzájárulnak a daganatos betegségek megelõzéséhez, segítik az immunrendszer mûködését, szabályozzák a vérnyomást, baktérium és vírusellenes hatásúak, antioxidánsként viselkednek.
Fehérje minõség, esszenciális aminosav tartalom
A bio gabonákban és hüvelyes növényekben kedvezõbb aminosav összetételt, jobb fehérje minõséget mutattak ki, feltehetõen a szerves nitrogén tápanyag ellátási módszerek ...