ÖKOÉLELMISZEREK MINÕSÉGE 1.

2011-11-03

sponsored links


ÖKOÉLELMISZEREK MINÕSÉGE

A következõ három részben az ökológiai élelmiszerek minõségét és elõnyeit mutatja be Dr. Varga Adrienne, a Szent István Egyetem MKK. Környezet-  és Tájgazdálkodási Intézetének Egyetemi adjunktusa, aki a G7 alapító tagja is.

1. Mitõl öko/bio egy termék?

Egy termék attól bio, ha ökológiai gazdálkodásban termesztik, kémiai szennyezésektõl mentes és a feldolgozása során sem használnak semmilyen mesterséges anyagot. Kizárólag természetes alapanyagokból készül harmonikus termesztési körülmények között, termelésük környezetbarát, elõállításuk során nem károsítják a természetet. A kórokozókkal, kártevõkkel, betegségekkel szembeni védekezés természetes módszerekkel történik, a hangsúly a megelõzésen van. Védekezésre természetes biológiai módszereket alkalmaznak, biológiai védekezõ szereket, növényi kivonatokat használnak, ezért a  termelés során alkalmazott anyagok  nem halmozódnak fel a növényekben az egészségre káros szermaradványként. Az ilyen módon elõállított biotermékek termésmennyisége általában alacsonyabb, az alkalmazható módszerek miatt nagyobb költséggel (pl. több kézimunka igény)  állíthatók elõ, mint a kemizált termelésbõl származó termékek. Ezért a hiteles ökotermék többnyire drágább, ugyanakkor magasabb minõséget képvisel. Ökológiai termékként tehát csak azok a mezõgazdasági alapanyagok és élelmiszeripari termékek hozhatók forgalomba, amelyeket az erre vonatkozó jogszabályoknak megfelelõen állítottak elõ. Nem szubjektív megítélés vagy táplálkozási divat függvénye, hogy mit tekinthetünk bio terméknek. Az ökológiai termék elõállítás elõírásai nem a végtermékre, annak meghatározott paramétereire vonatkoznak, hanem az elõállítási mûveletek összességére. Utólag, laboratóriumi vizsgálatok alapján nem lehet semmilyen élelmiszert öko termékké minõsíteni.

2. Mit jelent az ...

Folytats a blogon ... solier-green.blogspot.com/2011/11/oko...

sponsored links

Keres?s