Õzgerinces csoda - sütés nélkül
sponsored links
Picit régebben készítettem ezt a sütés nélküli desszertet - majdnem elfelejtettem feltenni a blogra. Pedig mindenképp itt a helye, mert nagyon finom, ráadásul gyorsan össze lehet állítani. Milánnak különösen ízlett, ezért húsvétra is tervezem elkészíteni (többek között ezt is).
Az elmúlt hetekben/hónapokban kicsit rá vagyok "kattanva" a kókuszos süteményekre. Eleinte azért készítettem ilyesmit, mert karácsony után sok kókuszreszelékem maradt. De mivel szeretem a kókusz ízét, leragadtam ennél az ízvilágnál. Fog még jönni néhány, Anyukám régi receptjei közül is. Most viszont ajánlom Nektek ezt az õzgerinces csodát akár hétvégi desszertnek, vagy vendégváró finomságnak, és mivel rendkívül dekoratív, ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A fotókon a rózsaszín alapon fehér pöttyös kézmûves kerámiát megtaláljátok
Gabriella Webáruházában.
Az áruház hetek óta készen áll a nyitásra, de a háttérben mindig akadnak apró technikai munkálatok, melyeket még tökéletesíteni kell. Sokan jeleztétek, hogy nagyon várjátok a nyitást - a jövõ héten már megnézhetitek közelebbrõl is a termékeket. :)
Addig is a facebook oldalára tudtok ellátogatni:
www.facebook.com/gabriellawebaruhaza
Addig is a facebook oldalára tudtok ellátogatni:
www.facebook.com/gabriellawebaruhaza
Hozzávalók a kókuszos réteghez: 1 õzgerincformához
- 5 dl tej
- 5 csapott evõkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 púpos evõkanál sima liszt
- 20 dkg kókuszreszelék
A kakaós réteghez:
- 20 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg apró darabokra tördelt háztartási keksz
- 1,3 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 2 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 evõkanál rum (vagy rumaroma, ha gyerekek is esznek belõle)
- 2 evõkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés:
1. A kókuszos réteghez a tejet a kristálycukorral és a liszttel simára keverjük, majd közepesen sûrûre fõzzük, levesszük a tûzrõl és belekeverjük a vanília cukrot és a kókuszreszeléket. Az õzgerincformát kibéleljük fóliával és ha hûlt egy picit a kókuszos krém, beleegyengetjük a formába majdnem a 3/4-ét - úgy, hogy az oldalára is kerüljön krém, nyomkodhatjuk az ujjunkkal is).
2. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, porcukrot és a kakaóport - simára keverjük, majd összemelegítjük. Nem kell forralni, csak forróra melegíteni! Beleöntjük a rumot/rumaromát, és hozzáadjuk a darált és a darabolt kekszhez + a lekvárt és összekeverjük. Ezt a kakaós réteget belenyomkodjuk egyenletesen a formába a kókuszos rétegre. Végül rátesszük a tetejére a maradék kókuszos krémet is. Letakarjuk fóliával és 1 éjszakára a hûtõbe tesszük (dermedni, valamint hogy puhuljon benne a darabos keksz.
3. Másnap egy tálcára kiborítjuk, levesszük róla a fóliát, és a gerincek mentén szeletelve tálaljuk.
Forrás: itt
Jó étvágyat!
Nézzétek, milyen gyönyörûen virágzik
a babarózsafám...