Õszvégi cserepes pörkölt zöldségekkel gazdagítva

2011-11-19

sponsored links



gondolj egy súlyra,
melyet letehettél és
lélegezz mélyet

(Fodor Ákos: Kis gyakorlat)

Egy ideje újra beleszerettem az agyagedényeimbe. Helyesen mondva, cserépedényeimbe. Kicsit úgy vagyok néha a konyhai eszközeimmel, mint - "némelyik nõ mind egyforma" (párom szerint) - aki áll a ruhásszekrény elõtt, és azt mondja: nincs egy rongyom, amit felhúzzak...

Mert az egyik edény túl nagy, a másik túl kicsi. Ráadásul egyik sem az én választásom, mert a nagyot ajándékba kaptam, a kicsit meg Anyutól örököltem. Szóval ugye vennék magamnak egy "sajátot". Hát igen, de milyen is legyen? Ne túl nagy és ne is kicsi, és lehet, hogy hosszúkás vagy inkább kerek, és olyan rusztikus, de mégse mázas, és van, ami tetszik is, de az egy vagyon, és van, ami olcsóbb, de azt meg csináltatni kell, kicsit lutri az eredmény, meg hát ki mondta, hogy van nekem türelmem. (Jó, van egy kevés, de azt a bürokráciára tartogatom.)

Szóval marad a már ismerõs kompromisszum, vagyis a meglévõ edényekkel való barátkozás. Beáztatom, bepakolok a kisebbe, de nem fér. Újabb áztatás, átrámolás a nagyobb edénybe, nem is olyan nagy, csak nehéz. De tetszik ez a dolog. Mindig is jobban szerettem "sütõben fõzni", és a cserépedények nagyon tudják ezt a sütve-párolásos technikát. Elõször az edény pórusaiból és a hozzávalókból párolog a folyadék, majd rövid lére fõ és a végére szépen meg is pirul. Ráadásul, mindez a kényelmes minimalusta ...

Folytats a blogon ... napmatka.blogspot.com/2011/11/oszvegi...

sponsored links

Keres?s