Õszies, barna hangulatú ebéd
sponsored links
Itt az õsz, a gombaszezon, hát gombás ételek vannak túlnyomó részben.:) Az Õrségbõl hoztam jó minõségû vargányaport, ez adta a mai ebéd alapötletét. Ha már vargánya, akkor felhasználtam az Olaszországban vett vargányás tésztát is hozzá. Feltétnek pedig roston sült karfiolt készítettem.
Hozzávalók 6 fõ részére: 375 gr vargányás tészta, 1 fej hagyma, 2 ek. vargányapor ( ha nincs ilyesmi, akkor szárított gombár daráljunk le), 2 gerezd fokhagyma, 1 ek zabpehelyliszt, 1 zöldségleves kocka, 200 ml zsírszegény tejszín, petrezselyemzöld, 1 kg karfiol, olaj, fûszerek.
Elkészítése: elõször a karfiollal bíbelõdjünk, mert az idõt vesz igénybe. Mossuk meg, távolítsuk el a zöldjét és szeleteljük fel. Terítsük szét egy nagyobb tepsiben sütõpapíron, öntözzük meg olíva olajjal és szórjuk meg fûszerekkel. Sóval, borssal, egy kevés chilivel, majd jól fogassuk át. 250 fokos sütõben süssük amíg meg nem pirul, vigyázva, hogy ne égessük meg. Tapasztalatom szerint ha egy kicsit barnább színt kap, az csak elõnyére szolgál.:) Félidõben forgassuk meg õket.
Készítsük el a mártást. Egy edényben forraljunk fel fél liter vizet és oldjunk fel benne egy leveskockát. A hagymát vágjuk egészen apróra, majd a fokhagymát is zúzzuk össze. Egy edénybe tegyünk 2 ek olívaolajat és fonnyasszuk meg rajta a hagymákat. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a zabpehelyliszttel, majd engedjük fel a zöldséges alaplével. Forraljuk be, öntsük hozzá a tejszínt, majd szórjuk bele az apróra felvágott petrezselyemzöldet is. Tegyük félre, amíg kifõzzük a tésztát. A kifõtt tésztát forgassuk bele a mártásba, majd öntsünk utána még egy picit a fõzõvízbõl is, hogy szép selymes bevonatot kapjunk. Tálaljuk a roston sütött karfiolrózsákkal.
Hozzávalók 6 fõ részére: 375 gr vargányás tészta, 1 fej hagyma, 2 ek. vargányapor ( ha nincs ilyesmi, akkor szárított gombár daráljunk le), 2 gerezd fokhagyma, 1 ek zabpehelyliszt, 1 zöldségleves kocka, 200 ml zsírszegény tejszín, petrezselyemzöld, 1 kg karfiol, olaj, fûszerek.
Elkészítése: elõször a karfiollal bíbelõdjünk, mert az idõt vesz igénybe. Mossuk meg, távolítsuk el a zöldjét és szeleteljük fel. Terítsük szét egy nagyobb tepsiben sütõpapíron, öntözzük meg olíva olajjal és szórjuk meg fûszerekkel. Sóval, borssal, egy kevés chilivel, majd jól fogassuk át. 250 fokos sütõben süssük amíg meg nem pirul, vigyázva, hogy ne égessük meg. Tapasztalatom szerint ha egy kicsit barnább színt kap, az csak elõnyére szolgál.:) Félidõben forgassuk meg õket.
Készítsük el a mártást. Egy edényben forraljunk fel fél liter vizet és oldjunk fel benne egy leveskockát. A hagymát vágjuk egészen apróra, majd a fokhagymát is zúzzuk össze. Egy edénybe tegyünk 2 ek olívaolajat és fonnyasszuk meg rajta a hagymákat. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a zabpehelyliszttel, majd engedjük fel a zöldséges alaplével. Forraljuk be, öntsük hozzá a tejszínt, majd szórjuk bele az apróra felvágott petrezselyemzöldet is. Tegyük félre, amíg kifõzzük a tésztát. A kifõtt tésztát forgassuk bele a mártásba, majd öntsünk utána még egy picit a fõzõvízbõl is, hogy szép selymes bevonatot kapjunk. Tálaljuk a roston sütött karfiolrózsákkal.