Õszibarackos süti
sponsored links
Sógornõm öccsének lakodalmán találkoztam elõször ezzel a sütivel. Nagyon ízlett, de az elkészítés még váratott magára. Több receptet átböngésztem a neten, voltak kevésbé csábító fotók, ahol az õszibarack halványzöld színét mandulaaromával próbálták elérni? na, akkor úgy döntöttem az enyéim mind ?érettek? lesznek.
Egyszerû omlós tésztából készül az alap. A kisülés után igyekezni kell, hogy még puhán vájjuk ki a belsejét, mert különben könnyen törik. A másik, amire jó odafigyelni, hogy a töltelék ne legyen száraz, ezért érdemes egy-két nappal korábban elkészíteni, mert akkor van ideje jól összeérni az ízeknek.
Hozzávalók 30 darabhoz:
tészta
70 dkg liszt
30 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 dl tej
2 db tojássárga
1/2 csomag sütõpor
1 csomag vaníliás cukor (de lehet vanília paszta is)
1 csipet só
töltelék
a kivájt tészta belseje
10 dkg darált dió
10 dkg lágy (olvasztott) vaj
2 dl tej
1 evõkanál kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
rum vagy rumaroma
a ?barck-ruhához?
10 dkg aprószemû kristálycukor
1-2 vérnarancsaroma
A vajat habosra keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, azután felváltva keverjük bele a sütõporos sós lisztet és a tejet.
Keményebb állagúnak kell lennie, ha lágy, kevés lisztet adjunk még hozzá. Egy órás a hûtõs pihentetés után dió nagyságú golyókat formázzunk belõle. Sütõpapírral bélelt tepsire helykihagyással rakjuk a golyókat, elõmelegített sütõben, 180 fokon 15-20 perc alatt világos aranyszínûre sütjük. A fél-barackok belsejét, még forrón kivájjuk s hagyjuk kihûlni.
A töltelékhez a kivájt tésztát jól összemorzsoljuk, a dióval, kakaóporral, a cukrokkal, jól elvegyítjük. Elõször a lágy vajat dolgozzuk bele majd hozzáöntjük a rumos-tejet. A tölteléket is pihentetjük, amíg a tészta teljesen ki nem hûl. A barna massza lesz a barack magja, a félgömböket a töltelékkel óvatosan összeragasztjuk.
A vérnarancsaromát ecsettel vigyük fel a tésztára, majd hempergessük meg a kristálycukorban is.
Díszítsük apró marcipán vagy menta levelekkel, és 1-2 napig érleljük a hûtõben. Isteni!