Õszibarackos-diós szelet.
sponsored links
Közeleg a hétvége, és ha esetleg nincs elég idõnk egy-egy idõigényesebb sütemény elkészítésére, akkor bizony jól jöhet ez a recept, melyhez egy csomag leveles tésztára lesz szükségünk. A leveles tészták közül én a Tante Fanny tönkölyös leveles tésztát hívtam segítségül, és most sem kellett csalódnom......A tésztát elõször megkentem egy finom diókrémmel, majd kiraktam felszeletelt õszibarackkal, és irány a sütõ. Fél óra múlva pedig már ott illatozott az asztalon a sütemény, kóstolásra várva. A leveles tészta jó ropogósra sült, a diós krém nem száradt ki, finom szaftos maradt, az õszibarackszeletekre pedig rákaramellizálódott a vaníliás cukor, mellyel sütés elõtt megszórtam.
Hozzávalók:
1 cs tönkölyös leveles tészta (Tante Fanny)
3-4 db õszibarack
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
õrölt fahéj (ízlés szerint)
1 ek Meggle fõzõkrém (v. egy pici tej)
A darált dióhoz keverjük hozzá a porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, ízlés szerint õrölt fahéjat, és annyi Meggle fõzõkrémet (v. tejet) hogy egy könnyen kenhetõ masszát kapjunk.
Az õszibarackot mossuk meg, papírtörlõvel töröljük szárazra, majd vékonyan szeleteljük fel. Ezután csepegtessük meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg, és sütés közben is megõrizze a színét.
Az elõnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, majd a szélétõl kb. 1,5 cm-t elhagyva, kenjük meg a diós masszával.
Ezután helyezzük rá a felszeletelt õszibarackot, majd szórjuk meg egy csomag vaníliás cukorral.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tészta jó ropogós, a diós krém nem szárad ki, jó szaftos marad, az õszibarackra pedig sütés közben rákaramellizálódott a vaníliás cukor, mellyel sütés elõtt megszórtam.