Õszibarackos csirkemell mazsolás-kurkumás rizzsel
sponsored links
Kedves Olvasó!
Bizony jó sok idõ telt el azóta, hogy a legutóbbi bejegyzésemet megejtettem. Õszinte leszek: az elmúlt néhány hétben nem igazán pezsgett bennem az étel-újítási kedv. De ma megjött az áttörés: ismét rögtönzött étel került az asztalra, ami - azt hiszem - egész jól sült el...
Persze, az elmúlt napok "blogcsendje", mely idõszakot leginkább klasszikus és megbízható ételek készítésével töltöttem, nem azt jelenti, hogy ebben a röpke pár napban az ég világon semmi nem történt velünk. Azt például soha nem gondoltam, hogy az ivás egy program lehet. Na nem egy jó kis szombat esti tivornyára gondolok itt, hanem azokra a hosszú percekre, amelyeket kicsi lányom egy fél dl tea rendkívüli élvezettel történõ elfogyasztásával tölt. Nagy dolog történt ugyanis: Hanga megtanult teljesen egyedül igazi bögrébõl inni. Ezt az új tudományát pedig olyannyira élvezi, hogy sokszor csakis azért iszik, hogy gyakorolhassa. Hiába mondom neki, hogy béka nõ a hasában, úgy tûnik, ez nem elég visszatartó erõ a számára és hatalmas vigyorgások közepette képes kiüríteni a kis bögréjét, még akkor is, amikor már egyértelmûen látszik, hogy teljesen megtelt a kis pocakja a behörpölt itallal.
Ezt a jó kis tevékenységet viszont még kõkeményen felügyelni kell, mert nagyon könnyen megeshet, hogy a kis figyelme elterelõdik egy pillanat alatt más irányba és egyszer csak, teszem azt, minden átmenet nélkül meg szeretné nézni, hogy mi van a pohár alján, amitõl persze az egész beltartalom az ölébe csorog. Ilyenkor persze rettentõen megsértõdünk a bögrére, de szerencsére nem vagyunk haragtartóak, néhány perc múlva már jöhet is a következõ adag innivaló, csak úgy, a vicc kedvéért.
Ilyen hosszadalmas, mindkettõnk részérõl erõs koncentrációt igénylõ tevékenység mellett nehéz hosszan készítendõ és bonyolult ételeket feltálalni, így jött a mai gyors ebéd ötlete - na meg még úgy is, hogy még mindig sorakozik a spejzban jó pár üveggel édesanyám kitûnõ õszibarack befõttjébõl. Ezt az ételt egyébként általában ananásszal szokták készíteni, de most, hogy ránéztem a mosolygó kis õszibarackokra, azt gondoltam, talán velük sem járna rosszul néhány szelet csirkemell...
Hozzávalók négy személyre:
A húshoz:
- két nagyobb csirkemell filé
- só, bors
- kb egy bõ fél üveg õszibarack befõtt, vagy konzerv
- kb 10 dkg semleges ízû reszelt sajt
- késhegynyi õrölt szerecsendió
- kb egy teáskanál olíva olaj a sütéshez
Az elkészítés pont olyan egyszerû, mint amilyen kevés hozzávalóból áll az ételünk. A sütõt melegítsük elõ 200 fokra. A csirkemelleket szeleteljük fel, kissé klopfoljuk ki a szeleteket (ez mondjuk nem olyan egyszerû ám nálunk, mert kicsi lányom egyszer valahogyan megszabadította a klopfoló fejét a nyelétõl, amitõl az azóta folyton lejár, így minden szelet után vissza kell helyezni a jogaiba, a nyél végére - zárójel bezárva). Sózzuk, borsozzuk a husit, majd felforrósított serpenyõben az olívaolaj segítségével süssük elõ mindkét oldalát. Én ezzel úgy szoktam idõt spórolni, hogy a vágódeszkán egymás mellé fektetem a hússzeleteket, a felfelé nézõ oldalukat sózom, borsozom, majd ezzel az oldalukkal lefelé fektetem õket a serpenyõbe és amíg a fûszeres oldala sül, a most felül lévõ oldalt is fûszerezem. A husikat egyébként nem kell készre sütni - mert még mennek a sütõbe pirulni - csak annyira, hogy épp egy kis színt kapjanak.
Ha ezzel megvagyunk, fektessük õket egymás mellé egy tepsibe. Az õszibarackokat szeleteljük fel kb fél cm vastagra, majd borítsuk be velük a hússzeleteket. Közben engedjünk kicsi lányunk unszolásának és töltsünk neki egy adag innivalót és a továbbiakban próbáljuk meg megosztani a figyelmet az ebéd és a szürcsölõ csöppség között. Nem fog menni. Elég, ha egy pillanatra a csirke felé billen figyelmünk kényes mérlege, az éppen megfelelõ idõ arra, hogy valamilyen úton-módon a bögre tartalmának legalább egy része a padlón illetve gyermekünk ruháján végezze... igen, tudom, azt írtam, hogy megtanult bögrébõl inni, de azért még elõfordulnak balesetek...
Takarítás után vissza a csirkéhez. Szórjuk meg az alkotásokat õrölt szerecsendióval majd vonjuk be a reszelt sajttal és irány a sütõ. (Ellenõrizzük, hogy gyermekünk idõ közben nem tekerte-e maximumra a hõfokot!) Addig süssük, amíg a sajt a tetején színt nem kap.
Amíg a csirke sülöget, pont elegendõ idõnk van arra, hogy elkészítsük a köretet. (Egy kicsit büszke vagyok azért rá, mert sikerült egy, a csirke ízvilágához nagyon jól passzoló rizst összekutyulnom.)
Hozzávalók 4 személyre:
- egy bögre rizs
- 10 dkg mazsola
- késhegynyi szerecsendió
- egy mokkáskanál kurkuma
- egy húsleves kocka
- kevés bors
- kb 3-4 nagyobb gerezd barackbefõtt
- egy nagy marék durvára tört dió
- kb egy evõkanál olívaolaj
És az elkészítés (ígérem, nem lesz hosszú):
A rizst hideg vízben mossuk meg, majd az olívaolajon pirítsuk egy rövid ideig. Ez után öntsük fel kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizsünk volt. Oldjuk fel benne a leveskockát, szórjuk bele a mazsolát és a fûszereket majd lefedve, takarék lángon fõzzük tovább. A diót száraz serpenyõben pirítsuk meg, a barackot kockázzuk fel apróra. Ha a rizs felszívta a vizet, zárjuk el alatta a lángot és továbbra is letakarva pihentessük öt percig, majd keverjük hozzá a diót és az õszibarackot.
Lehet tálalni. :)