Õszibarack- és nektarinbefõtt
sponsored links
Hozzávalók az õszibarackbefõtthöz:
-5 kg õszibarackhoz
-2-2 ek cukor
-víz
-10 db 720 ml-es befõttesüveg
-a nektarinbefõtthöz:
-2,5 kg nektarinhoz
-2-2 ek cukor
-víz
-víz
-6 db 720 ml-es befõttesüveg
Az õszibarackok esetében a következõ, jól
bevált praktika a következõ:
nagyobb lábasban vizet melegítek forrpontig,
a barackokat kettévágom, 1 percre a forró
vízbe kerülnek, majd azonnal átteszem
citromlével elkevert hideg vízbe, a burkolatot
lehúzom, a magokat kiszedem és mehetnek
is üvegekbe, szépen elrendezgetve, hogy minél
több férjen egy-egy üvegbe.
Lett volna az õszibarackból is pont egy kis üveggel
több, csak abból egyet még a parkolóban magamba
tömtem! ?
A nektarin egy csöppet anyásabb ennél, mert
több, csak abból egyet még a parkolóban magamba
tömtem! ?
A nektarin egy csöppet anyásabb ennél, mert
ahhoz képest, hogy ezt meg hámozni nem kell,
ez ugye sokkal másabb állagú, mint az õszi
nevezetû testvére, úgyhogy nagyjából ugyanannyi
idõ mindkettõ elõkészítése. :)))
És mekkora kupi van a konyhapulton! ??
Na, de sebaj, milyen jó lesz télen leemelni a polcról! :)
Szóval, a barackokat elõkészítettem, az üvegeket
átmostam, a barackokat szépen el is rendeztem
bennük, úgyhogy nem maradt más, mint cukrot és
vizet adagolni mindegyikre, majd dunsztolódni
És akkor egy kis okosság...rég volt ilyen!?
Az õszibarack vagy õszibarackfa a rózsafélék családjába tartozó gyümölcsfa.Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack.
A magyar nyelvben ?õszibarack? néven említjük összes termesztett és magról kelt változatát,
de a kényesebb, általában késõi külföldi fajták ?francia barack? néven is ismertek.
Voltaképpen mindkét elnevezés helytelen, mert nem ?õszi?, hiszen a fajtától függõen
nyár közepétõl érik, és nem is ?francia?, mert a jelenleg is termesztett fajták
nagyon sok országból: Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA tagállamaiból
(Illinois, Texas) és Kanadából származnak.
Helyes elnevezése csak a barack lenne, ami azért okoz némi bonyodalmat,
mert a kajszibarackot is értjük rajta.
A sima héjú (nem molyhos) õszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg,
de nagyon sokan használják a "kopasz barack" elnevezést is.
Az õszibarack 7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként. Nagy része, 85-90%-a víz, ettõl oltja úgy a szomjat.
Lédússágának és a kedvezõ cukor-, valamint gyümölcssav-arányának
köszönhetõen a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség
fogyasztható az õszibarackból.
Az õszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít-ezt részben niacin-tartalmának köszönheti.
Csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek.
Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva
fõként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bõrszépítõk.
Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak.
A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével
az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen,
nyaraláskor segíthet.
A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak,
napi 2-3 barack sokat segíthet.
A benne lévõ kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak
tekinthetõ a szívpanaszok enyhítésére.