Õszibarack süti

2018-03-24

sponsored links

Õszibarack sütemény
Férjem névnapjára ezt a retro süteményt sütöttem, mert mutatós is, finom is. Nem ördöngösség elkészíteni, csak rá kell szánni az idõt. ?
Tészta hozzávalói:



  • 70 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 20 dkg zsír
  • 30 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag sütõpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • Diós töltelék:



  • a kisült tészta kikapart belseje
  • 10 dkg darált dió
  • 4 dkg cukor
  • 1 dkg kakaópor
  • 3 evõkanál baracklekvár
  • rumaroma ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 2 dl tej
  • Díszíteni:
  • 1 kis üveg vérnarancs aroma
  • 1 tojásfehérje
  • Forgatni: kristálycukor

    A tészta hozzávalóit a tej és a liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet és tejet is, melybõl egy sima tésztát gyúrunk. A tésztát egy órát hûtõben pihentetjük, majd dió nagyságú gömböket formázunk, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat elõmelegített sütõben 180°C-on 15-20 perc alatt világosra sütjük.

    Még melegen kaparjuk ki a belsejét! A kikapart tésztához adjuk a kakaóport, a darált diót, a por- és vaníliás cukrot, majd hozzáöntjük a lekvárt, a rumaromát, végül a tejjel teljesen simára dolgozzuk. A tölteléket félórára hûtõbe tesszük, majd tölthetjük is a tésztát. A félgömböket nem kell púposra tölteni, éppen csak tele legyenek, majd egy kevés töltelékkel ragasszunk össze a két félgömböt. A vérnarancs aromát egy tálba öntjük, és foltokban megkenjük a barack felületét. Utána tojásfehérjével lekenjük, és kristálycukorba forgatjuk azon nyomban.
    Néhány fotó a készítésrõl

    Tapasztalataim a készítéssel. Nekem még kellett kevés lisztet a tésztához gyúrni, mert egyszerre beleöntöttem  a 2 deci tejet. Tehát máskor a tejet érdemes apránként adagolni, ahogy a recept írja. Összeragasztásnál voltak olyan problémáim, hogy nagyon erõsen nyomtam, és összeroppantottam - 4 darabbal is így jártam. Én a tojásfehérjét kihagytam a külsõ lekenésnél, csak hígított vérnarancs és zöld ételfestékkel kentem be a barackok külsejét, úgy forgattam rögtön a kristálycukorba. Ettõl a cukor nedves lett, és összeállt. Ezért késõbb inkább tányér fölött kezembõl szórtam rá a cuktot.
    Nem volt buxus levelem a díszítéshez, ezért más zöld leveleket megmosva szárazra törölve használtam, amit utólag nyomkodtam a már kész barackokba. Ekkor néhány az összeragasztásnál szétvált. Ezért érdemes a leveleket már az összeragasztáskor beletenni.
    Látszik hogy benedvesedett a cukor
    Nem lettem kész mindegyik festésével, 10 darab betöltött barack megmaradt, azt csak másnap reggel festettem, cukrozta. Ekkor sokkal könnyebb volt vele dolgozni. Legközelebb úgy fogom csinálni, hogy egyik nap elkészítem, betöltöm, és másnap, mire jól megköt, festem, cukrozom.
    Nem kell hûtõben tárolni, elég hûvös helyen. Bedobozolva "állítólag" egy hétig is eláll. Nem nálunk! ?

    Forrás: http://webcukraszda.hu/oszibarack-suti/  Vass Lászlóné  receptje.


    Megköszönönöm Vass lászlóné Editkének a receptet!



    Folytats a blogon ... https://tortafuggo.blogspot.com/2018/...

    sponsored links

    Keres?s