Õszi örömök

2011-11-03

sponsored links

 Mustban párolt, ropogós kacsacomb muskotályos szõlõmártással és fûszeres polentával.

 Bár a cím most éppen aktuális, az élet tulajdonképpen rég túllépett rajta, hiszen manapság az év bármely szakában lehet kacsát venni.

Gyerekkoromban, amit hagyományos falusi környezetben töltöttem, a kacsaevés kifejezetten az õszi örömök része volt: tavasszal vettünk kiskacsákat (lilikéket, ahogy a nagyanyám hívta õket), és a hátsó udvarban szépen felneveltük, eleinte kukoricadarán, majd (mikor a tömésre került sor) szemes kukoricán. Az elsõ vágás mindig búcsúkor volt, ami nálunk Mária napra, szeptember elsõ vasárnapjára esett. Akkor kezdõdött a két hónapon át tartó dõzsölés: minden vasárnap kacsasült volt párolt káposztával, és hízott kacsamáj zsírjában sütve töpörtyûvel.

Bevallom, akkoriban egyáltalán nem voltam érte oda, nem szerettem megenni az udvarunkból az asztalra kerülõ állatokat, a jellegzetes "kacsaszagot" pedig különösen nem. Felnõtt koromban kezdtem meg a kacsasütéssel való újraismerkedést, és bebizonyosodott, hogy gyümölcsökkel együtt készítve elveszíti azt a jellegzetes mellékízt, amit nem ...


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/11/03/os...

sponsored links

Keres?s